Chronische pijn is een voortdurende of terugkerende pijn die langer aanhoudt dan de normale genezingsperiode voor een ziekte of verwonding, of die langer dan drie tot zes maanden duurt. Er wordt geschat dat ongeveer 18% van de Nederlanders chronische pijn heeft.
Pijn is een normale reactie van het lichaam bij een ziekte of verwonding, naar mate de ziekte of verwonding geneest hoort de pijn af te nemen en te zijner tijd te verdwijnen. Als de pijn aanwezig blijft ondanks dat de ziekte of verwonding genezen is, en er is geen andere verklaring voor de pijn te vinden wordt er gesproken van chronische pijn (uitzonderingen zijn ziektes zoals reuma die niet genezen en chronische pijn geven).
Dit is een vervelende kwaal, de pijn kan veel beperking geven en toch is er niks aan de hand. Hoe kan dat? Hoe kunnen de klachten weer verdwijnen? Wat is wel goed om te doen en wat niet? Door de complexiteit van chronische pijn kan er veel onbegrip ontstaan wat frustratie en onmacht in de hand werkt.
Er zijn veel voorbeelden van chronische pijn te noemen, de bekendste is misschien wel chronische rugpijn. Er zijn foto’s gemaakt, MRI’s allerlei onderzoeken gedaan maar het ziet er allemaal goed uit, en toch is er pijn? Of pijn in de schouders die maar terug blijft komen. Chronische hoofdpijn die maar blijft zeuren.
Het kan zich allemaal zeer divers uiten maar de basis is hetzelfde, er is sprake van pijn waar maar niet vanaf gekomen kan worden.
Wat nu?
Om te beginnen is het uitsluiten van medische oorzaken van belang, hiervoor moet u bij de huisarts of specialist zijn. Zodra medische oorzaken zijn uitgesloten kan u hiervoor bij een fysiotherapeut terecht.
Onze fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in chronische en de begeleiding hierbij.
De behandeling begint met duidelijke uitleg waar de pijn vandaan komt en de factoren in kaart brengen die de pijn in stand houden.
Aan de hand daarvan krijgt u tips over de omgang met uw klachten en leert u steeds beter de pijnklachten te plaatsen.
Een ander belangrijk aspect van de behandeling is het opbouwen van de algehele belastbaarheid middels oefeningen op de juiste intensiteit.
Hierbij zal er tegen de pijnklachten aan worden gelopen, dit klinkt negatief maar is juist goed omdat je op die manier steeds beter met de pijnklachten om leert gaan.
Daarnaast worden er eventuele manueel therapeutische handelingen uitgevoerd on blokkades in gewrichten te verhelpen en pijnklachten te verminderen.