In een eerder stuk heeft u al wat kunnen lezen over knie of heupartrose en wat daaraan te doen valt. Wanneer fysiotherapie en oefeningen geen effect meer hebben kan een nieuwe heup of knie een uitkomst zijn. Maar hoe gaat dit in zijn werk en hoe ziet de revalidatie eruit?
Gebruikelijk is eerst een traject bij een fysiotherapeut te volgen om de knie of heup zoveel mogelijk aan te sterken, dit heet een preoperatief traject. Want hoe sterker u de operatie in gaat hoe sterker u er ook weer uitkomt en sneller zal herstellen.
Na de operatie (afhankelijk van de operatie techniek) moet er gelijk belast worden om het spierkrachtverlies zoveel mogelijk tegen te gaan. Dit zal al in het ziekenhuis gebeuren onder begeleiding van een therapeut. Daarna zal u de eerste 3 weken met een of twee krukken lopen om de heup of knie te ontlasten.
Tijdens deze fase zijn er al een aantal oefeningen die u mag doen, binnen de pijngrens bewegen staat hierbij centraal. Omdat de wond nog moet herstellen en het gewricht goed om ingroeien moet er nog enigszins voorzichtig aan gedaan worden.
De fysiotherapeut kan u in deze fase begeleiden en ook aan huis komen bij u mocht u niet in de gelegenheid zijn om naar de praktijk te komen.
Na de eerste 3 weken kan het lopen met krukken (mits er geen complicaties zijn) worden afgebouwd en verschuift de focus steeds meer naar het herwinnen van de volledige kracht en beweeglijkheid. Het belangrijkste element hierbij is training en oefenen. Mocht een knie stijf blijven kan fysiotherapie u ook helpen deze beweeglijkheid te herwinnen middels manuele handelingen.
Een aantal dagen tot weken na de operatie kan uw voet of been dik zijn of worden. Het is altijd goed hier alert op te zijn maar vaak komt dit door vocht vanuit de wond en door het herstel vanwege de nieuwe knie of heup die erin is gezet. De goed voet omhoog houden en niet de zwaar het been belasten geeft vaak al verlichting.
Heeft u vragen over een nieuwe heup of knie naar aanleiding van dit stuk? Neem gerust contact op!