• darkblurbg
  Fysiotherapie Geulstraat
  Fysiotherapie
  Manuele therapie
  Geriatrie fysiotherapie
  Orofaciale fysiotherapie

Knie of heupartrose, wat nu?

Gepubliceerd op: 02-08-2022

Artrose aan de heup of knie komt steeds meer voor, u kent vast wel iemand in de omgeving die knie of heup artrose heeft. Maar was is artrose nu precies? Wat kan je ermee doen? En wat zou een fysiotherapeut voor u kunnen betekenen?

Artrose
Artrose, in de volksmond slijtage genoemd is het gevolg van leeftijd gerelateerde afname van de kwaliteit van het kraakbeen van de gewrichten. Kraakbeen is een beschermend laagje bindweefsel wat op de gewrichten zit en ervoor zorgt dat je soepel kan bewegen.
Zoals gezegd, ten gevolge van veroudering kan dit kraakbeen beschadigd raken. Dit gebeurd bij iedereen vanaf ongeveer het 25ste levensjaar.
Dit hoeft lang niet altijd pijnklachten geven. Er kan flinke artrose zijn zonder pijnklachten en er kan een klein beetje artrose zijn met veel pijnklachten.
Daarom zeggen foto’s gerelateerd aan slijtage niet altijd alles. Andere bekende symptomen van artrose zijn (ochtend)stijfheid en zwelling.

Wat kan er met artrose gedaan worden?
Bij artrose wordt vaak gedacht dat er een nieuwe heup of knie nodig is, dit is lang niet altijd het geval. Middels fysiotherapie kan er verbetering van de klachten optreden en een nieuwe heup of knie kan uitgesteld worden. Bij artrose is gedoseerd bewegen het belangrijkste. Het kan al zo simpel zijn door naar de norm gezond bewegen te kijken die aangeeft dagelijks 30 minuten matig intensief te bewegen, bijvoorbeeld 30 minuten te lopen. Medisch gezien kan een arts of specialist ook een injectie in het gewricht zetten wat kan zorgen voor pijnafname.

Wat kan een fysiotherapeut doen?
Bij de fysiotherapie wordt er gekeken waar de pijnklachten vandaan komen en hoe dit tot stand is gekomen, een aantal voorbeelden waar naar gekeken wordt:

 • De beweeglijkheid van het gewricht
 • De spierkracht van de omliggende spieren
 • De balans en coördinatie
 • Het algehele beweeggedrag
 • De leefstijl
 • Het spieruithoudingsvermogen

Bij de behandeling wordt er op bovenstaande punten ingespeeld waarbij uw persoonlijke doel centraal staat. Dit kan zijn; weer een blokje om kunnen lopen of weer een stuk kunnen hardlopen.
Samen met uw therapeut wordt naar het totaalplaatje en naar de haalbaarheid van doel gekeken.
Aan de hand hiervan wordt een behandelplan opgesteld.

Vergoeding
Fysiotherapie voor knie of heupartrose wordt vergoed uit de basisverzekering. U krijgt tot maximaal 12 behandelingen in 1 jaar tijd vergoed voor deze vormen van artrose. Belangrijk om te beseffen, het wordt vergoed vanuit van de basisverzekering wat inhoudt dat het uw eigen risico kan kosten.