• darkblurbg
  Fysiotherapie Geulstraat
  Fysiotherapie
  Manuele therapie
  Geriatrie fysiotherapie
  Orofaciale fysiotherapie

Last van ademhalingsklachten?

Gepubliceerd op: 17-03-2023

Heeft u last van ademhalingsklachten en weet u niet waar dit vandaag komt? Dan is dit mogelijk een interessant artikel voor u!

Onder invloed van onder andere stress, spanning of een burn out kunnen er ademhalingsklachten ontstaan. Wat er dan vaak gebeurd is dat de ademhaling steeds hoger gaat zitten, dat wil zeggen dat er meer vanuit de borst adem gehaald wordt in plaats vanuit de buik.
Het gevolg hiervan is dat de ademfrequentie steeds hoger komt, gemiddeld haalt iemand 6 tot 12 keer per minuut adem, wordt er meer dan 12 keer per minuut adem gehaald gaat het lichaam signalen van stress afgeven aan het lijf.
De meest voorkomende symptomen hiervan zijn een gespannen gevoel, meer spanning in de spieren, duizeligheid, verhoogde hartslag en tintelingen in de handen.
In dit artikel wordt ingegaan op ademhalingsklachten ten gevolge van spanning of stress, onder de naam chronische hyperventilatie. Het kan ook zijn dat u soortgelijke klachten heeft ten gevolge van een longaandoening waardoor uw ademhalingspatroon verstoord is. Dan is een andere aanpak van belang, lees daarvoor de artikelen over COPD of neemt contact op met ons over de mogelijkheden.

Wanneer deze symptomen even duren omdat je je druk maakt om een kortdurende spanning zoals een tentamen of presentatie is dit niet erg. Het wordt pas lastig als deze symptomen aanhouden nadat het event wat de spanning heeft veroorzaakt voorbij is.

Wanneer dit een periode van een aantal weken duurt waarbij de ademhalingsfrequentie structureel te hoog blijft wordt er gesproken van chronische hyperventilatie. Gelukkig is dit geen ernstige aandoening maar het is wel erg vervelend en kan u behoorlijk beperken in uw dagelijks leven.

Gelukkig kan een fysiotherapeut u hierbij helpen!

Op welke manier van fysiotherapie u helpen? Allereerst is het belangrijk na te gaan op welk moment de klachten ontstaan zijn zodat je weet wat eraan ten grondslag licht. Het is fijn als je een verklaring hebt voor hetgeen waar je last van hebt.
Aan de hand hiervan kan ook bepaald worden bij welke vorm van therapie u het meeste baat heeft.
Zo kan het zinvol zijn samen ontspanningsoefeningen door te nemen of is het enkel van belang het juiste ademhalingspatroon te hervatten en daarvoor gerichte oefeningen te krijgen.
Uitleg over uw klachten staat altijd centraal, als u weet waar de spanning vandaan komt of waar die tintelingen in de handen vandaan komen kan dat al een deel van de zorg wegnemen.

Niemand met deze klachten is hetzelfde, een persoonlijke aanpak is dus van belang!

Hoe deze klachten duren hangt van meerdere factoren af.

 • Hoelang loopt u al met de klachten?
 • Hoe zijn de klachten ontstaan?
 • Op welk moment treden de klachten vooral op?
 • Wat is uw eigen beeld over de klachten?

Afhankelijk van de genoemde factoren kan het zijn dat u met 6 weken van uw klachten af bent of het duurt een aantal maanden voor u uw ademhaling weer volledig onder controle heeft.

Uw fysiotherapeut zal op voorhand een verwachting uitspreken.