Bij het ouder worden veranderd er het een en ander in het lichaam. Zo neemt de kracht af, wordt de lenigheid wat minder, verlies je wat sneller de balans en gaat het uithoudingsvermogen achteruit. Dit kan allemaal tot gevolg hebben dat u zich wat minder zeker op de benen voelt, wat ertoe leidt dat het gevaar om te vallen groter wordt. Zo’n val kan helaas vergaande gevolgen hebben en beperking geven in het dagelijks leven. Gelukkig kan er met veel van de genoemde factoren wat gedaan worden waardoor het risico op vallen afneemt, dit wordt valpreventie genoemd. Maar wat is valpreventie precies en hoe kan het u helpen?
Waardoor er verhoog valrisico ontstaat verschilt per persoon, zo kan u balans wat minder zijn omdat u een ziekte of aandoening heeft, maar het kan ook zijn dat u de laatste tijd wat minder bent gaan doen waardoor de kracht is afgenomen.
Zoals gezegd, het verschilt per persoon, daarom verschilt het per persoon verschillend hoe valpreventie eruit ziet. Daarom is het belangrijk dat voordat er met een valpreventieprogramma begonnen wordt duidelijk in kaart wordt gebracht waar het valgevaar per persoon vandaan komt. Dit wordt gedaan met een aantal testen die uw fysiotherapeut met u afneemt.
Zo kan het dus zijn dat de kracht in de benen is afgenomen, hiervoor wordt er samen met u een schema gemaakt met daarin specifieke oefeningen voor u om de kracht te verbeteren.
Wat belangrijk is bij het opbouwen van kracht is de juiste voeding, voor de eiwitten spelen hierbij een belangrijke rol. Uw fysio zal hiernaar vragen en mocht het nodig zijn kan deze u doorverwijzen naar een diëtist die samen met u de voeding doorneemt en gepaste tips kan geven.
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u wat moeite heeft met lopen maar nog geen rollator of wandelstok heeft, soms kan een gepast advies hiervoor ook al veel schelen in het risico op vallen.
Bij het eerste gesprek met uw fysiotherapeut komen alle besproken onderwerpen aan bod zodat u een zo goed mogelijk advies kan krijgen het vallen te verminderen. Als u wilt kan er dan een traject gestart worden om hieraan te werken. Door dit te doen verminderd het risico op vallen en heeft u meer inzicht in wat u zelf kan doen dit risico zo laag mogelijk te houden.
Hoe wordt valpreventie betaald? Dit gaat via fysiotherapie behandelingen. Indien u aanvullend verzekerd bent kan u ook vanuit u aanvullende verzekering een extra vergoeding krijgen, dit verschilt per verzekeraar. Om zeker te weten hoeveel u verzekering vergoed is het handig deze zelf te contacten,