• darkblurbg
    Fysiotherapie Geulstraat
    Fysiotherapie
    Manuele therapie
    Geriatrie fysiotherapie
    Orofaciale fysiotherapie

Revalidatie na ziekenhuisopname

Gepubliceerd op: 06-12-2022

Tijdens het natuurlijke verouderingsproces neemt de spierkracht per jaar gemiddeld met 1% af, vanaf het 70ste levensjaar loopt dit op tot 3-5%! Door voldoende te blijven bewegen kan dit grotendeels ondervangen worden en hoeft dit niet per sé klachten te geven. Als de spierkracht plotseling sneller afneemt kan dit grote gevolgen hebben en problemen geven in het dagelijks leven.

Een van de dingen die een plotselinge afname van spierkracht tot gevolg kan hebben is een ziekenhuisopname. Tijdens een ziekenhuisopname met gemiddeld 10 dagen bedrust verliezen ouderen 11-14% van hun spierkracht en 10% van hun longcapaciteit. Deze plotselinge afname van spierkracht kan maken dat activiteiten zoals traplopen, wandelen of het huishouden doen in eens niet meer vanzelfsprekend is.
Het herwinnen van deze spierkracht en longcapaciteit gaat helaas niet zo gemakkelijk als het verliezen ervan.

Het belangrijkste om dit te voorkomen begint bij het zoveel mogelijk in beweging blijven tijdens de ziekenhuisopname (waar mogelijk).  Vermijdt in bed liggen zoveel mogelijk. Daarnaast is voldoende inname van eiwit van belang ter behoud van uw spiermassa.

Na uw ziekenhuisopname kan een (oudere) geriatrie fysiotherapeut u helpen bij uw revalidatie. Het eerste doel hierbij is zorgen dat u weer instaat bent zelfstandig thuis te functioneren.
Om dit te bereiken wordt eerst uw huidige spierkracht en uithoudingsvermogen bepaald waarna er een trainingsprogramma op maat gemaakt kan worden voor u.

Daarnaast staat een gezonde voeding centraal met voldoende eiwitten om de verloren spiermassa weer op te bouwen. Hierbij kan uw fysio u adviezen geven maar de fysiotherapeut kan ook een diëtist inschakelen die u hierbij kan adviseren.

Het trainingsprogramma duurt gemiddeld 12 weken bij u zelf kan kiezen of u het fijn vind om wat intensiever begeleid te worden of juist liever meer zelfstandig aan de gang gaat.
Na 12 weken getraind en goed op de voeding gelet te hebben kan een groot deel van de verloren spierkracht herwonnen worden.

Mocht u vragen hebben hierover, neem gerust contact op!