• darkblurbg
    Fysiotherapie Geulstraat
    Fysiotherapie
    Manuele therapie
    Geriatrie fysiotherapie
    Orofaciale fysiotherapie

Triggerpoints, wat zijn het en wat doe je er tegen?

Gepubliceerd op: 19-12-2022

Iedereen herkent het vast wel, een zeurderige stekende pijn en het gevoel of een spier vast zit. Vooral in de schouder komt dit regelmatig voor. Dit kan veroorzaakt worden door triggerpoints, ook wel spierknopen genoemd. Maar hoe komt dit en wat doe je er tegen?

Onder invloed van lichamelijke spanning zoals overbelasting, te zwaar tillen, te lang dezelfde activiteit gedaan hebben of een verkeerde houding kunnen triggerpoints ontstaan.
Dit kan ook gebeuren onder invloed van psychologische spanning, jezelf teveel druk opleggen, emotionele spanning of niet lekker in je vel zitten.

Maar wat gebeurd er nou precies?

Spiervezels kunnen zich aanspannen en ontspannen waardoor ze hun functie kunnen beoefenen, maar onder invloed van de bovengenoemde factoren kan het gebeuren dat een spier zich in een constant aangespannen fase bevindt, de spier kan niet meer ontspannen. Hierdoor ontstaat een lokale verkramping van de spier wat leid tot een lokale verdikking. Als gevolg daarvan ontstaat er een lokaal gebrek aan doorbloeding en tekort zuurstof en voor u het meest herkenbare, pijn!
Hoe langer er hiermee rondgelopen wordt zonder dat de oorzaak wordt aangepakt, hoe heftiger de pijn kan worden. Pijn ten gevolge van triggerpoints kan ook uitstraling geven, zo kan een triggerpoint in de nek uitstralen tot in de hand en kan een triggerpoint in de bilspier uitstralen tot in de voet, misschien heeft u dit zelfs al eens gemerkt.
Vaak zegt de ernst van de pijn en de mate van uitstraling iets over tot in hoeverre het triggerpoint actief is.
Wat ik als therapeut wel eens hoor is “wat knap dat je gelijk weet waar de pijn zit”. Ik zou m’n cliënten graag gelijk geven maar triggerpoints zitten vaak op dezelfde plaats, deze plaats is de plaats waar het zenuwstelsel informatie overbrengt op de spier. Wanneer je deze plekken weet zijn ze dus goed te vinden.

Wat kan een fysiotherapeut voor u betekenen?

Het is belangrijk om andere oorzaken dan een triggerpoint uit te sluiten voor de behandeling hierop wordt ingezet. Een volledig onderzoek waarbij naar de aard van de pijn en mobiliteit van de gewrichten wordt gekeken en specifieke testen worden ingezet is dus van belang.
Indien de diagnose triggerpoints het meest aannemelijk is, moet er gekeken worden waarom ze zijn  ontstaan. Triggerpoints zijn goed te verhelpen met specifieke massage technieken, maar als er ook een gewricht geblokkeerd is zullen de pijnklachten weer snel terugkomen. Of misschien zit het probleem wel in de houding waarbij de schouders teveel opgetrokken worden waardoor deze spieren overbelast raken.
Wat ook kan is dat bepaalde spieren te zwak zijn en dat er toch teveel van deze spieren gevraagd wordt, wederom is dit een vorm van overbelasting.

Vaak ziet de behandeling er dan als volgt uit, de onderliggende oorzaak wordt behandeld met wat daarvoor nodig is. Het zei; krachttraining, beweegadvies, houdingsadvies of mobiliserende technieken en de triggerpoints worden behandeld middels specifieke massage technieken die gericht zijn op het stimuleren van de lokale doorbloeding en het losmaken van de spier.

Herkent u zichzelf hierin en wilt u advies, neem dan gerust contact op.