Functionele Neurologische Stoornis (FNS):

Begrip en Behandeling

Functionele Neurologische Stoornis (FNS), ook wel bekend als conversiestoornis, is een complexe aandoening die zich uit in neurologische symptomen zonder dat er een duidelijke neurologische oorzaak kan worden gevonden.

Deze aandoening kan leiden tot uiteenlopende klachten, zoals verlamming, aanvallen, bewegingsstoornissen en gevoelsverlies. Ondanks het ontbreken van een fysieke oorzaak, zijn de symptomen zeer reëel en kunnen ze een grote impact hebben op het dagelijks leven van de patiënt.

Wat is FNS?

FNS is een aandoening waarbij de hersenen moeite hebben met het correct verwerken van signalen en informatie. Hierdoor kunnen patiënten symptomen ervaren die lijken op die van een neurologische aandoening, zoals epilepsie of multiple sclerose, maar zonder dat er schade of ziekte in het zenuwstelsel te vinden is. De precieze oorzaken van FNS zijn nog niet volledig begrepen, maar het lijkt te worden beïnvloed door een combinatie van psychologische en fysiologische factoren.

Symptomen van FNS

De symptomen van FNS zijn zeer divers en kunnen variëren van patiënt tot patiënt. Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn:

  • Motorische problemen: zoals verlamming, tremoren, spasmen of problemen met coördinatie en balans.
  • Aanvallen: die lijken op epileptische aanvallen, maar zonder de bijbehorende hersenactiviteit.
  • Gevoelsstoornissen: zoals gevoelloosheid, tintelingen of verlies van zintuiglijke functies.
  • Spraakproblemen: moeite met spreken of slikken.
Functioneel Neurologische stoornis

De Rol van Fysiotherapie bij de Behandeling van FNS

Fysiotherapie speelt een cruciale rol in het herstelproces van patiënten met FNS. De therapie richt zich op het hertrainen van het lichaam om normale bewegingen en functies terug te krijgen. Dit gebeurt door middel van oefeningen die zijn afgestemd op de specifieke symptomen en behoeften van de patiënt.

Belangrijke aspecten van fysiotherapie bij FNS:

1. Educatie en Bewustwording: Patiënten leren begrijpen hoe hun symptomen ontstaan en hoe zij hier op een constructieve manier mee om kunnen gaan. Dit helpt om de angst rondom de symptomen te verminderen en het vertrouwen in het lichaam te herstellen.
2. Bewegingsoefeningen: Gericht op het verbeteren van kracht, flexibiliteit en coördinatie. Deze oefeningen helpen om normale bewegingspatronen terug te krijgen.
3. Stapsgewijze Heropbouw: Het opnieuw opbouwen van fysieke activiteiten in kleine, beheersbare stappen helpt om het zelfvertrouwen te vergroten en de controle over het lichaam te herwinnen.

fysiotherapie bij FNS

Conclusie

FNS is een uitdagende aandoening die een veelzijdige benadering vereist. Met de juiste behandeling, waaronder fysiotherapie, kunnen veel patiënten aanzienlijke vooruitgang boeken. Het belangrijkste is dat patiënten begrijpen dat hun symptomen echt zijn en dat er effectieve behandelingsopties beschikbaar zijn die hen kunnen helpen om weer de regie over hun leven te krijgen.

Heeft u of iemand die u kent te maken met FNS? Neem contact op met Nienke Dokter- van Krieken, onze gespecialiseerde fysiotherapeut voor meer informatie en persoonlijke begeleiding.

Reviews

Hoe ervaart men onze zorg?

“Zeer fijne praktijk”

"Zeer fijne praktijk waar je je meteen welkom voelt. Veel diverse deskundigheid en aanvulling op elkaar. Ze maken ook vaak plek voor je als je iets acuut hebt. Een prettig team en bij alle drie kun je goed terecht!"

-Een tevreden patient-

“Top therapeut”

"Nadat m’n vakantie de laatste dagen werd “verknald” door hevige onderrug pijn, contact opgenomen met Fysio Geulstraat. Ik kon de volgende ochtend direct komen. De pijn werd gelokaliseerd en werd behandeld naar volle tevredenheid. Goede afspraken gemaakt voor het geval dat de pijn weer de kop op zou steken! Top therapeut"

-Ruud Groenendal-

“Duidelijkheid en inzicht”

"Tijdens mijn behandeling kreeg ik duidelijkheid en inzicht, hierdoor kunnen we samen werken aan mijn probleem en is er snel resultaat."

-Anita van Daalen-

Fysio Geulstraat

Deze therapeuten staan voor je klaar

Johan

Timothy van der Swaluw

BIG: 39923474604

Madelon

Yemeeh Glim

BIG: 49923498504

Christel

Nienke Dokter

BIG: 19048866504

Wij helpen je graag verder

Ik wil graag mailen

Bel Fysio Geulstraat op 0223 - 785299