Somatische klachten
bij kinderen

In Nederland kampen helaas een aanzienlijk aantal kinderen met somatisch-symptoomstoornis, een aandoening waarbij fysieke klachten gecombineerd gaan met psychische klachten als angst en somberheid.

Het kan dus voorkomen dat er klachten optreden zonder direct aanwijsbare medische oorzaak. Dit kan leiden tot aanzienlijke beperkingen in het dagelijks functioneren van het kind. Het is van groot belang om deze stoornis tijdig te herkennen en behandelen, zodat het kind de juiste ondersteuning krijgt om ermee om te gaan.

Wat zijn kenmerken van een somatisch-symptoomstoornis?

Denken
Bij een somatisch-symptoomstoornis kunnen negatieve gedachten over de pijn de overhand krijgen. Zoals over de oorsprong ervan, bijvoorbeeld: “Er moet wel iets ernstigs aan de hand zijn.” Ook kunnen er gedachten ontstaan over de toekomst, zoals: “Dit zal waarschijnlijk nooit meer voorbijgaan”. Dit kan van grote invloed zijn op de dagelijkse concentratie.

Voelen
De klachten kunnen diverse emoties oproepen, zoals bezorgdheid, angst, frustratie, boosheid, somberheid, wanhoop en schaamte.

Doen
Vaak passen kinderen (al dan niet bewust) hun gedrag aan op basis van hun klachten. Bijvoorbeeld door extra aandacht te besteden aan de klachten. Als er sprake is van krachtsverlies, kan dit leiden tot extra rust nemen of minder inspanning leveren. Mogelijk vermijden kinderen bepaalde situaties of activiteiten om te voorkomen dat de klachten verergeren.

Hoe kan je een somatisch-symptoomstoornis herkennen bij kinderen?

Het herkennen van somatisch-symptoomstoornis bij kinderen is een complex proces, aangezien de symptomen vaak vaag zijn en variëren.
Signalen kunnen onder meer zijn: frequente en langdurige lichamelijke klachten, veelvuldige bezoeken aan medische professionals zonder duidelijke diagnose, en het ontwijken van dagelijkse activiteiten.
Kids Fysio Geulstraat

Hoe kan fysiotherapie bijdragen aan een somatisch-symptoomstoornis bij kinderen?

Fysiotherapie kan een waardevolle rol spelen bij de behandeling van somatisch-symptoomstoornis bij kinderen. Door middel van gerichte oefeningen en therapie kan een fysiotherapeut het kind helpen om de relatie tussen lichaam en geest te begrijpen en gezonde manieren te ontwikkelen om met stress en spanning om te gaan.
De fysiotherapeut kan het kind ondersteunen bij het herwinnen van vertrouwen in het eigen lichaam en het opbouwen van fysieke kracht, wat bijdraagt aan een verbetering van het algehele welzijn.

Reviews

Hoe ervaart men onze zorg?

“Zeer fijne praktijk”

"Zeer fijne praktijk waar je je meteen welkom voelt. Veel diverse deskundigheid en aanvulling op elkaar. Ze maken ook vaak plek voor je als je iets acuut hebt. Een prettig team en bij alle drie kun je goed terecht!"

-Een tevreden patient-

“Top therapeut”

"Nadat m’n vakantie de laatste dagen werd “verknald” door hevige onderrug pijn, contact opgenomen met Fysio Geulstraat. Ik kon de volgende ochtend direct komen. De pijn werd gelokaliseerd en werd behandeld naar volle tevredenheid. Goede afspraken gemaakt voor het geval dat de pijn weer de kop op zou steken! Top therapeut"

-Ruud Groenendal-

“Duidelijkheid en inzicht”

"Tijdens mijn behandeling kreeg ik duidelijkheid en inzicht, hierdoor kunnen we samen werken aan mijn probleem en is er snel resultaat."

-Anita van Daalen-

Fysio Geulstraat

Deze therapeuten staan voor je klaar

Johan

Timothy van der Swaluw

BIG: 39923474604

Madelon

Yemeeh Glim

BIG: 49923498504

Christel

Nienke Dokter

BIG: 19048866504

Wij helpen je graag verder

Ik wil graag mailen

Bel Fysio Geulstraat op 0223 - 785299