Kaakfysiotherapie

Kaakfysiotherapie, ook Orofaciale therapie of hoofdfysiotherapie genoemd, is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie die zich richt op het behandelen van aandoeningen en problemen in het kaakgebied. Dit omvat onder andere de kaakgewrichten, spieren en zenuwen die betrokken zijn bij kauwen, spreken en het openen en sluiten van de mond. Kaakfysiotherapeuten zijn experts in het begrijpen en behandelen van deze complexe structuren.

Voor wie is kaakfysiotherapie?

Kaakfysiotherapie is bedoeld voor mensen die last hebben van diverse kaakgerelateerde problemen. Dit kunnen patiënten zijn die lijden aan aandoeningen zoals temporomandibulaire stoornissen (TMD), kaakpijn, klemmen van de kaak, tandenknarsen, slikproblemen en gezichtspijn. Daarnaast kan het ook relevant zijn voor mensen met hoofdpijn, nek- en schouderpijn die hun oorsprong vinden in kaakproblemen. Ook tinnitis (oorsuizen), duizeligheidsklachten en aangezichtsverlamming (N. Facialiasparese) kunnen door de Orofacialefysiotherapeut behandeld worden.

Hoe kan kaakfysiotherapie helpen

Voor de juiste behandeling van de klachten is het belangrijk de oorzaak te vinden. Dan kan variëren van fysieke oorzaken zoals verkeerde mondgewoontes of een operatie tot stress of bepaalde persoonskenmerken. Vaak is het een combinatie van factoren. Samen met jou gaan we op zoek naar oorzaken en oplossingen, waarbij we altijd vanuit een breed perspectief kijken. Een luisterend oor en begrip voor jouw klacht staat bij ons centraal.

Nadat de oorzaak is gevonden, wordt een persoonlijke behandeling opgestart. Denk bijvoorbeeld aan advies over het gebruik van je kauwstelsel en het afleren van verkeerde gewoontes. Voor deze klachten hebben wij specifieke oefeningen. Daarnaast zetten we vaak manuele technieken in, zoals mobilisatie of massage. Ook het verbeteren van de lichaams- of werkhouding, ontspanningsoefeningen van hoofd, nek en schouders maken veelal deel uit van de orofaciale therapie.

Kaakfysiotherapie Fysio Geulstraat

Bij welke klachten kan kaakfysiotherapie helpen

Kaakfysiotherapie is effectief bij een breed scala aan klachten, waaronder:

 • Pijn tijdens kauwen, praten of slikken
 • Verminderde mobiliteit van de kaak
 • Uitstralingspijn naar hoofd of oren
 • Het op slot schieten van de kaak
 • Plotselinge pijnscheuten
 • Knarsen van de tanden
 • Klemmen van de kaak
 • Moeite met kauwen en spreken
 • Hoofdpijn die gerelateerd is aan kaakproblemen
 • Tinnitis (oorsuizen)
 • Aangezichtsverlamming
 • Slikproblemen

Door het aanpakken van de onderliggende oorzaken van deze klachten, helpt kaak fysiotherapie patiënten om hun dagelijkse activiteiten met meer comfort en minder pijn uit te voeren, waardoor hun algehele welzijn verbetert.

Werkwijze Fysiotherapie Geulstraat

De eerste afspraak
Bij de eerste afspraak wil de fysiotherapeut precies weten wat je lichamelijke klachten zijn. Zo kan hij vaststellen of je gebaat bent bij fysiotherapie of eerst naar je huisarts moet. 

Onderzoek
Als duidelijk is dat fysiotherapie je kan helpen, ga je samen met je fysio op zoek naar de mogelijke oorzaken van je klachten. Hij wil ook weten wat je persoonlijke doelen zijn. Wat hoop je met de behandeling te bereiken? Wat wil je (weer) kunnen? De fysiotherapeut onderzoekt ook het lichaamsdeel waar je last van hebt, en kijkt welke invloed je klacht of aandoening heeft op je houding en de manier waarop je je lichaam beweegt.

Behandeling
Als de fysiotherapeut een diagnose heeft gesteld, bespreekt hij met jou het behandelplan. De fysiotherapeutische behandeling past bij jouw persoonlijke situatie en is gericht op het doel dat jij wilt bereiken.

Fysio Geulstraat

Reviews

Hoe ervaart men onze zorg?

“Zeer fijne praktijk”

"Zeer fijne praktijk waar je je meteen welkom voelt. Veel diverse deskundigheid en aanvulling op elkaar. Ze maken ook vaak plek voor je als je iets acuut hebt. Een prettig team en bij alle drie kun je goed terecht!"

-Een tevreden patient-

“Top therapeut”

"Nadat m’n vakantie de laatste dagen werd “verknald” door hevige onderrug pijn, contact opgenomen met Fysio Geulstraat. Ik kon de volgende ochtend direct komen. De pijn werd gelokaliseerd en werd behandeld naar volle tevredenheid. Goede afspraken gemaakt voor het geval dat de pijn weer de kop op zou steken! Top therapeut"

-Ruud Groenendal-

“Duidelijkheid en inzicht”

"Tijdens mijn behandeling kreeg ik duidelijkheid en inzicht, hierdoor kunnen we samen werken aan mijn probleem en is er snel resultaat."

-Anita van Daalen-

Fysio Geulstraat

Deze therapeuten staan voor je klaar

Johan

Timothy van der Swaluw

BIG: 39923474604

Madelon

Yemeeh Glim

BIG: 49923498504

Christel

Nienke Dokter

BIG: 19048866504

Wij helpen je graag verder

Ik wil graag mailen

Bel Fysio Geulstraat op 0223 - 785299