Longfysiotherapie

Longfysiotherapie is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie die gericht is op het verbeteren van de ademhalingsfunctie en de algehele longgezondheid. Deze vorm van therapie richt zich op het diagnosticeren, behandelen en begeleiden van patiënten met aandoeningen die invloed hebben op hun longen en luchtwegen.

Verschillende aandoeningen

Binnen longfysiotherapie worden verschillende aandoeningen behandeld, waaronder Astma, Longfibrose, Longembolieën, Bronchitis en COPD (Chronische Obstructieve Longziekte). Deze aandoeningen variëren in ernst en symptomen, maar ze hebben allemaal gemeen dat ze de ademhalingsfunctie beïnvloeden en het ademen bemoeilijken.

Astma

Astma is een chronische longaandoening die de luchtwegen aantast en ademhalingsproblemen veroorzaakt. Het leidt tot herhaalde aanvallen van kortademigheid, hoesten en piepende ademhaling als reactie op prikkels zoals allergenen of irritanten.

Longfibrose

Longfibrose is een ernstige longziekte waarbij littekenweefsel zich vormt in de longen, waardoor de longen stijver worden en het ademhalen bemoeilijkt. Dit littekenweefsel beperkt de zuurstofopname en kan leiden tot ademhalingsproblemen en verminderde longfunctie.

Longembolieën

Longembolieën zijn bloedstolsels die zich vormen in andere delen van het lichaam en zich vervolgens verplaatsen naar de longen, waar ze de bloedvaten blokkeren. Dit kan leiden tot ademhalingsproblemen, pijn op de borst en potentieel levensbedreigend zijn.

Bronchitis

Bronchitis is een ontsteking van de luchtwegen, met name de bronchiën, die leiden naar de longen. Het gaat vaak gepaard met hoesten, slijmproductie en kortademigheid. Er zijn twee soorten: acute bronchitis (tijdelijk) en chronische bronchitis (langdurig).

COPD

COPD, of Chronische Obstructieve Longziekte, is een progressieve longaandoening die de luchtwegen aantast en de luchtstroom beperkt. Het omvat chronische bronchitis en longemfyseem, wat leidt tot ademhalingsproblemen, hoesten en verminderde longfunctie, vooral bij rokers.

Voor wie is longfysiotherapie?

Longfysiotherapie is bedoeld voor mensen die te maken hebben met longgerelateerde problemen en ademhalingsproblemen. Dit kunnen zowel kinderen als volwassenen zijn.

De therapie is vaak aangewezen voor patiënten die hun longfunctie willen verbeteren, hun ademhaling willen optimaliseren, of beter willen omgaan met symptomen en beperkingen die verband houden met hun longaandoening.

Longfysiotherapie Geulstraat

Hoe kan longfysiotherapie helpen?

Longfysiotherapie kan mensen helpen door middel van diverse technieken en oefeningen die zijn ontworpen om de ademhalingsspieren te versterken, slijm te verwijderen, en de algehele longcapaciteit te vergroten. Daarnaast biedt het ook educatie en begeleiding bij het omgaan met hun specifieke aandoening, het verminderen van kortademigheid en het verbeteren van de kwaliteit van leven.

Bij welke klachten kan longfysiotherapie helpen?

Longfysiotherapie kan helpen bij een breed scala van klachten, waaronder kortademigheid, hoesten, overmatig slijmproductie, verminderde inspanningscapaciteit en de algehele beperkingen die verband houden met longaandoeningen. Door de juiste therapie en begeleiding kunnen patiënten beter leren omgaan met hun aandoening en hun longgezondheid verbeteren.

Vergoed vanuit de basis zorgverzekering

Afhankelijk van de ernst van de COPD worden de behandelingen (deels) vergoed. Vraag uw zorgverzekering voor meer informatie.

Werkwijze Fysiotherapie Geulstraat

De eerste afspraak
Bij de eerste afspraak wil de fysiotherapeut precies weten wat je lichamelijke klachten zijn. Zo kan hij vaststellen of je gebaat bent bij fysiotherapie of eerst naar je huisarts moet. 

Onderzoek
Als duidelijk is dat fysiotherapie je kan helpen, ga je samen met je fysio op zoek naar de mogelijke oorzaken van je klachten. Hij wil ook weten wat je persoonlijke doelen zijn. Wat hoop je met de behandeling te bereiken? Wat wil je (weer) kunnen? De fysiotherapeut onderzoekt ook het lichaamsdeel waar je last van hebt, en kijkt welke invloed je klacht of aandoening heeft op je houding en de manier waarop je je lichaam beweegt.

Behandeling
Als de fysiotherapeut een diagnose heeft gesteld, bespreekt hij met jou het behandelplan.De fysiotherapeutische behandeling past bij jouw persoonlijke situatie en is gericht op het doel dat jij wilt bereiken.

Fysio Geulstraat

Aangesloten bij Chronisch Zorgnet

Om u nog betere zorg te bieden bij COPD klachten zijn wij aangesloten bij Chronisch Zorgnet. Chronisch ZorgNet is het landelijk netwerk van zorgverleners dat gespecialiseerd is in de behandeling van patiënten met niet-overdraagbare chronische aandoeningen zoals COPD.

COPD Fysio geulstraat

Het Netwerk Longen van Beweegzorg NoordWes

Het Netwerk Longen van Beweegzorg NoordWest is een samenwerkingsverband van de Noordwest Ziekenhuisgroep met eerstelijns fysio- en oefentherapeuten voor de behandeling en begeleiding van mensen met longaandoeningen.

Reviews

Hoe ervaart men onze zorg?

“Zeer fijne praktijk”

"Zeer fijne praktijk waar je je meteen welkom voelt. Veel diverse deskundigheid en aanvulling op elkaar. Ze maken ook vaak plek voor je als je iets acuut hebt. Een prettig team en bij alle drie kun je goed terecht!"

-Een tevreden patient-

“Top therapeut”

"Nadat m’n vakantie de laatste dagen werd “verknald” door hevige onderrug pijn, contact opgenomen met Fysio Geulstraat. Ik kon de volgende ochtend direct komen. De pijn werd gelokaliseerd en werd behandeld naar volle tevredenheid. Goede afspraken gemaakt voor het geval dat de pijn weer de kop op zou steken! Top therapeut"

-Ruud Groenendal-

“Duidelijkheid en inzicht”

"Tijdens mijn behandeling kreeg ik duidelijkheid en inzicht, hierdoor kunnen we samen werken aan mijn probleem en is er snel resultaat."

-Anita van Daalen-

Fysio Geulstraat

Deze therapeuten staan voor je klaar

Johan

Timothy van der Swaluw

BIG: 39923474604

Madelon

Yemeeh Glim

BIG: 49923498504

Christel

Nienke Dokter

BIG: 19048866504

Wij helpen je graag verder

Ik wil graag mailen

Bel Fysio Geulstraat op 0223 - 785299