• darkblurbg
    Fysiotherapie Geulstraat
    Fysiotherapie
    Manuele therapie
    Geriatrie fysiotherapie
    Orofaciale fysiotherapie

Lees hier interessante artikelen over fysiotherapeutische onderwerpen.

Fysiotherapie bij chronische pijn

Fysiotherapie bij chronische pijn

Chronische pijn is een voortdurende of terugkerende pijn die langer aanhoudt dan de normale genezingsperiode voor een ziekte of verwonding, of die langer dan drie tot zes maanden duurt. Er wordt geschat dat ongeveer 18% van de Nederlanders chronische pijn heeft.

Fysiotherapie bij dementie

Fysiotherapie bij dementie

Dementie is geen ziekte op zichzelf en maakt geen onderdeel uit van het normale verouderingsproces. Het wordt veroorzaakt door een combinatie van aandoeningen die het brein beschadigen (bijvoorbeeld Alzheimer). Dementie is het verlies van zenuwcellen. Het is progressief. Als een zenuwcel doodgaat, kan het niet vervangen worden. Als meerdere zenuwcellen doodgaan, krimpt het brein. De zwarte gebieden atrofiëren. Er zijn verschillende vormen van dementie. De meest bekende is Alzheimer, daarnaast zijn vasculaire dementie, lewy body dementie en frontotemporale het meest voorkomend. De symptomen en het verloop verschillen per soort dementie.

Fysiotherapie bij COPD

Fysiotherapie bij COPD

Wat is COPD? COPD is verzamelnaam voor aandoeningen van de longen, een aantal voorbeelden hiervan zijn longemfyseem, chronische bronchitis of astma. Ieder van deze aandoeningen kent verschillende onderliggende oorzaken, maar de symptomen komen veelal overeen.De belangrijkste symptomen zijn kortademigheid, benauwdheid en vermoeidheid. De juiste medicatie kan verlichting bieden, maar als er verder niks aan gedaan wordt nemen deze symptomen alleen maar verder toe. Maar wat valt er aan te doen? Fysiotherapie bij COPD? Een gespecialiseerd longfysiotherapeut kan samen met u kijken waar u beperkin…

Onzeker op de benen?

Onzeker op de benen?

Bij het ouder worden veranderd er het een en ander in het lichaam. Zo neemt de kracht af, wordt de lenigheid wat minder, verlies je wat sneller de balans en gaat het uithoudingsvermogen achteruit. Dit kan allemaal tot gevolg hebben dat u zich wat minder zeker op de benen voelt, wat ertoe leidt dat het gevaar om te vallen groter wordt. Zo’n val kan helaas vergaande gevolgen hebben en beperking geven in het dagelijks leven. Gelukkig kan er met veel van de genoemde factoren wat gedaan worden waardoor het risico op vallen afneemt, dit wordt valpreventie genoemd. Maar wat is valpreventie precies en hoe kan het u helpen?

Hoofdpijn

Hoofdpijn

Hoofdpijn dat heeft iedereen wel eens. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn. The International Classification of Headache Disorders maakt gebruik van de primaire en secundaire hoofdpijn. Primair wil zeggen dat het probleem in het hoofd zit. Secundair wil zeggen dat het probleem ergens anders vandaan komt bijvoorbeeld vanuit de nek. Vaak zijn er meerdere hoofdpijnvormen aanwezig of overlappen elkaar.

Schouderklachten (SAPS)

Schouderklachten (SAPS)

Wat is SAPS?Het schoudergewricht bestaat uit het schouderblad (waaronder het schouderdak, het acromion), de schouderkop en het sleutelbeen (samenook wel 'schoudergordel' genoemd). Bij SAPS (subacromiaal pijnsyndroom) spreken we van pijnklachten in de schouder, dat zich bevindttussen de schouderkop en het schouderdak in. SAPS komt voor bij ongeveer 23 op de 1000 mensen per jaar in Nederland en is daarmee één vande meest voorkomende schouderklachten. Voorheen werd SAPS ook wel 'impingement' (inklemming) genoemd, omdat er werd gedacht dat de klachtenontstonden door inklemming van structuren tusse…

Geriatrie fysiotherapie Den Helder

Geriatrie fysiotherapie Den Helder

De geriatriefysiotherapeut heeft zich door middel van een de 3 jarige master geriatriefysiotherapie gespecialiseerd in kwetsbare ouderen die te maken hebben met complexe gezondheidsproblemen. Deze master is gedaan na het volgen van de algemene opleiding fysiotherapie. Het gaat niet alleen om ouderen maar ook om patiënten die klachten hebben als gevolg van bijvoorbeeld een beroerte, dementie, nieuwe heup of knie of gebroken heup.

Knie of heupartrose, wat nu?

Knie of heupartrose, wat nu?

Artrose aan de heup of knie komt steeds meer voor, u kent vast wel iemand in de omgeving die knie of heup artrose heeft. Maar was is artrose nu precies? Wat kan je ermee doen? En wat zou een fysiotherapeut voor u kunnen betekenen?

Enkelklachten

Enkelklachten

Een pijnlijke enkel, wat nu? Over enkelklachten Er zijn meerdere oorzaken voor het ontstaan van een pijnlijke enkel. Vaak wordt er een onderscheid gemaakt in traumatisch en niet-traumatisch, kortom is er (recentelijk) een ongeluk gebeurd. Wellicht het meest bekende ongeluk van de enkel is het verzwikken ofwel “inversie trauma”. Waarbij de structuren aan buitenzijde (lateraal) van de enkel opgerekt worden en mogelijk beschadigingen. Andersom kan ook, een “eversie-trauma”, maar dit ongeluk komt minder vaak voor. In dit artikel In dit artikel leest u over een aantal structuren die beschadigd…

Rugpijn dat maar terug blijft komen?

Rugpijn dat maar terug blijft komen?

Rugpijn is veel voorkomend probleem en kan zich op verschillende manieren uitten, bijvoorbeeld: Trekkend gevoel in onderrug Stekende pijn bij het bukken Pijn uitstralend in het bovenbeen Spanning in de spieren in onderrug Tintelend gevoel in de benen Voorbeelden van diagnoses zijn ischias, hernia, een scoliose of stenose. Dit worden specifieke rugklachten genoemd, 10% van de rugklachten zijn specifiek. De overige 90% van de klachten die rugpijn veroorzaken zijn aspecifiek. Dit houdt in dat er geen specifieke aanwijsbare oorzaak is voor de rugpijn.U heeft het vast wel eens meegemaakt,…