• darkblurbg
    Fysiotherapie Geulstraat
    Fysiotherapie
    Manuele therapie
    Geriatrie fysiotherapie
    Orofaciale fysiotherapie

Lees hier interessante artikelen over fysiotherapeutische onderwerpen.

 

 

Wat is polyneuropathie en wat kan je met fysiotherapie ermee doen?

Wat is polyneuropathie en wat kan je met fysiotherapie ermee doen?

Wat is polyneuropathie? Heel simpel gezegd is polyneuropathie is aandoening waarbij de uiteinden van de zenuwen beschadigd zijn geraakt. Dit zie je vaak voorkomen in de handen of voeten maar kan ook hoger in het lichaam zitten. De zenuwen voorzien het lichaam van gevoel en zorgen dat de spieren in het lichaam hun functie uit kunnen voeren. Treedt er een beschadiging op in de zenuwen kan er dus een verstoring ontstaan in het gevoel en in de functie van de spieren.

Wat kan een fysiotherapeut voor u betekenen bij knieklachten?

Wat kan een fysiotherapeut voor u betekenen bij knieklachten?

Pijn de in knie kan allerlei oorzaken hebben, zo kan het ontstaan zijn na een ongeluk, door groeipijn of de pijn is er ingeslopen en steeds meer toegenomen. Centraal staat wel dat het erg vervelend is en flinke beperking kan geven in het dagelijks leven. Veel gehoorde symptomen zijn een stekende pijn in de knie, door de knie heen zakken, instabiel gevoel of het gevoel een dikke knie te hebben. Hoe kan een fysiotherapeut u hierbij helpen?

Netwerk longen

Netwerk longen

Netwerk Longen is een samenwerkingsverband van de Noordwest Ziekenhuisgroep met huisartsen en fysio- en oefentherapeuten voor de behandeling en begeleiding van mensen met longaandoeningen. Netwerk Longen is opgericht met als doel de samenwerking tussen oefen-/fysiotherapeuten, longartsen en huisartsen te verbeteren en daarmee de behandeling van de patiënt te optimaliseren zo dicht mogelijk in de thuisomgeving van de patiënt.

Revalidatie na een CVA

Revalidatie na een CVA

Een cerebro vasculair accident (CVA) kan vergaande gevolgen hebben. Een aantal van deze gevolgen zijn een halfzijdige verlamming, spraak,- of cognitieve stoornissen en balansproblemen. Voor een CVA is opname en behandeling in het ziekenhuis vereist, afhankelijk van de ernst of comorbiditeiten wordt iemand daarna doorverwezen naar een revalidatiecentrum of mag weer naar huis. Onafhankelijk van de ernst is het van belang om na een CVA zo snel mogelijk weer in beweging te komen en de verloren geraakte functies weer te oefenen. Maar wat kan een geriatrie fysiotherapeut voor u betekenen, hoe ziet een behandeling eruit en hoe zit het met de kosten?

Triggerpoints, wat zijn het en wat doe je er tegen?

Triggerpoints, wat zijn het en wat doe je er tegen?

Iedereen herkent het vast wel, een zeurderige stekende pijn en het gevoel of een spier vast zit. Vooral in de schouder komt dit regelmatig voor. Dit kan veroorzaakt worden door triggerpoints, ook wel spierknopen genoemd. Maar hoe komt dit en wat doe je er tegen?

Nieuwe heup of knie

Nieuwe heup of knie

In een eerder stuk heeft u al wat kunnen lezen over knie of heupartrose en wat daaraan te doen valt. Wanneer fysiotherapie en oefeningen geen effect meer hebben kan een nieuwe heup of knie een uitkomst zijn. Maar hoe gaat dit in zijn werk en hoe ziet de revalidatie eruit?

Revalidatie na ziekenhuisopname

Revalidatie na ziekenhuisopname

Tijdens het natuurlijke verouderingsproces neemt de spierkracht per jaar gemiddeld met 1% af, vanaf het 70ste levensjaar loopt dit op tot 3-5%! Door voldoende te blijven bewegen kan dit grotendeels ondervangen worden en hoeft dit niet per sé klachten te geven. Als de spierkracht plotseling sneller afneemt kan dit grote gevolgen hebben en problemen geven in het dagelijks leven.

Fysiotherapie bij chronische pijn

Fysiotherapie bij chronische pijn

Chronische pijn is een voortdurende of terugkerende pijn die langer aanhoudt dan de normale genezingsperiode voor een ziekte of verwonding, of die langer dan drie tot zes maanden duurt. Er wordt geschat dat ongeveer 18% van de Nederlanders chronische pijn heeft.

Fysiotherapie bij dementie

Fysiotherapie bij dementie

Dementie is geen ziekte op zichzelf en maakt geen onderdeel uit van het normale verouderingsproces. Het wordt veroorzaakt door een combinatie van aandoeningen die het brein beschadigen (bijvoorbeeld Alzheimer). Dementie is het verlies van zenuwcellen. Het is progressief. Als een zenuwcel doodgaat, kan het niet vervangen worden. Als meerdere zenuwcellen doodgaan, krimpt het brein. De zwarte gebieden atrofiëren. Er zijn verschillende vormen van dementie. De meest bekende is Alzheimer, daarnaast zijn vasculaire dementie, lewy body dementie en frontotemporale het meest voorkomend. De symptomen en het verloop verschillen per soort dementie.

Fysiotherapie bij COPD

Fysiotherapie bij COPD

Wat is COPD? COPD is verzamelnaam voor aandoeningen van de longen, een aantal voorbeelden hiervan zijn longemfyseem, chronische bronchitis of astma. Ieder van deze aandoeningen kent verschillende onderliggende oorzaken, maar de symptomen komen veelal overeen.De belangrijkste symptomen zijn kortademigheid, benauwdheid en vermoeidheid. De juiste medicatie kan verlichting bieden, maar als er verder niks aan gedaan wordt nemen deze symptomen alleen maar verder toe. Maar wat valt er aan te doen? Fysiotherapie bij COPD? Een gespecialiseerd longfysiotherapeut kan samen met u kijken waar u beperkin…

Onzeker op de benen?

Onzeker op de benen?

Bij het ouder worden veranderd er het een en ander in het lichaam. Zo neemt de kracht af, wordt de lenigheid wat minder, verlies je wat sneller de balans en gaat het uithoudingsvermogen achteruit. Dit kan allemaal tot gevolg hebben dat u zich wat minder zeker op de benen voelt, wat ertoe leidt dat het gevaar om te vallen groter wordt. Zo’n val kan helaas vergaande gevolgen hebben en beperking geven in het dagelijks leven. Gelukkig kan er met veel van de genoemde factoren wat gedaan worden waardoor het risico op vallen afneemt, dit wordt valpreventie genoemd. Maar wat is valpreventie precies en hoe kan het u helpen?

Hoofdpijn

Hoofdpijn

Hoofdpijn dat heeft iedereen wel eens. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn. The International Classification of Headache Disorders maakt gebruik van de primaire en secundaire hoofdpijn. Primair wil zeggen dat het probleem in het hoofd zit. Secundair wil zeggen dat het probleem ergens anders vandaan komt bijvoorbeeld vanuit de nek. Vaak zijn er meerdere hoofdpijnvormen aanwezig of overlappen elkaar.

Schouderklachten (SAPS)

Schouderklachten (SAPS)

Wat is SAPS?Het schoudergewricht bestaat uit het schouderblad (waaronder het schouderdak, het acromion), de schouderkop en het sleutelbeen (samenook wel 'schoudergordel' genoemd). Bij SAPS (subacromiaal pijnsyndroom) spreken we van pijnklachten in de schouder, dat zich bevindttussen de schouderkop en het schouderdak in. SAPS komt voor bij ongeveer 23 op de 1000 mensen per jaar in Nederland en is daarmee één vande meest voorkomende schouderklachten. Voorheen werd SAPS ook wel 'impingement' (inklemming) genoemd, omdat er werd gedacht dat de klachtenontstonden door inklemming van structuren tusse…

Geriatrie fysiotherapie Den Helder

Geriatrie fysiotherapie Den Helder

De geriatriefysiotherapeut heeft zich door middel van een de 3 jarige master geriatriefysiotherapie gespecialiseerd in kwetsbare ouderen die te maken hebben met complexe gezondheidsproblemen. Deze master is gedaan na het volgen van de algemene opleiding fysiotherapie. Het gaat niet alleen om ouderen maar ook om patiënten die klachten hebben als gevolg van bijvoorbeeld een beroerte, dementie, nieuwe heup of knie of gebroken heup.

Knie of heupartrose, wat nu?

Knie of heupartrose, wat nu?

Artrose aan de heup of knie komt steeds meer voor, u kent vast wel iemand in de omgeving die knie of heup artrose heeft. Maar was is artrose nu precies? Wat kan je ermee doen? En wat zou een fysiotherapeut voor u kunnen betekenen?

Enkelklachten

Enkelklachten

Een pijnlijke enkel, wat nu? Over enkelklachten Er zijn meerdere oorzaken voor het ontstaan van een pijnlijke enkel. Vaak wordt er een onderscheid gemaakt in traumatisch en niet-traumatisch, kortom is er (recentelijk) een ongeluk gebeurd. Wellicht het meest bekende ongeluk van de enkel is het verzwikken ofwel “inversie trauma”. Waarbij de structuren aan buitenzijde (lateraal) van de enkel opgerekt worden en mogelijk beschadigingen. Andersom kan ook, een “eversie-trauma”, maar dit ongeluk komt minder vaak voor. In dit artikel In dit artikel leest u over een aantal structuren die beschadigd…

Rugpijn dat maar terug blijft komen?

Rugpijn dat maar terug blijft komen?

Rugpijn is veel voorkomend probleem en kan zich op verschillende manieren uitten, bijvoorbeeld: Trekkend gevoel in onderrug Stekende pijn bij het bukken Pijn uitstralend in het bovenbeen Spanning in de spieren in onderrug Tintelend gevoel in de benen Voorbeelden van diagnoses zijn ischias, hernia, een scoliose of stenose. Dit worden specifieke rugklachten genoemd, 10% van de rugklachten zijn specifiek. De overige 90% van de klachten die rugpijn veroorzaken zijn aspecifiek. Dit houdt in dat er geen specifieke aanwijsbare oorzaak is voor de rugpijn.U heeft het vast wel eens meegemaakt,…