Tinnitus

datum
juni 2024
leestijd
5 minuten
Dementie
Nienke Dokter
Specialist in Fysiotherapie

Nienke Dokter
Specialist in Fysiotherapie

Als Orofaciale Pijn Specialist komt het vaak voor dat we patiënten zien die aanhoudende oorpijn hebben, waarvan de oorzaak niet kan worden achterhaald door aanvullend onderzoek (CT- en MRI-scans). Omdat oorpijn een symptoom kan zijn van kaakspier- en gewrichtsproblemen die verband houden met TMJ/TMD (ook wel het kaakgewricht), vinden we vaak bewijs dat hun pijn inderdaad verband houdt met die structuren. Behandelingsstrategieën helpen meestal om hun pijn te verminderen of te verdwijnen.

Sommige patiënten hebben geen oorpijn, ze hebben tinnitus.

Tinnitus komt veel voor

Tinnitus is een geluid dat vanuit de hersenen gemaakt wordt, het geluid komt niet van buitenaf.

Tinnitusgeluiden worden meestal beschreven als rinkelen, zoemen, brommen of brullen. De geluiden kunnen in één oor of beide oren worden gehoord en kunnen dagelijks variëren. Tinnitus kan het denken en de uitvoering van dagelijkse routines verstoren, waardoor veel mensen angst, slaapstoornissen en zelfs depressie ervaren.

De meeste tinnituspatiënten kunnen zich de exacte dag en minuut herinneren waarop het begon en spontaan opkwam zonder duidelijke reden.

Oorzaken van tinnitus en interpretatie van de hersenen

Uit onderzoek blijkt dat tinnitus kan worden veroorzaakt door het volgende:
Eenmalige of voortdurende blootstelling aan lawaai, zoals concerten of harde knallen.
Chronisch gebruik van medicijnen zoals niet-steroïde ontstekingsremmers en kankermedicijnen
Een oor- of bijholteontsteking
Hoofdtrauma

Sommige patiënten geloven dat hun tinnitus begon toen ze Covid kregen. De meeste mensen kunnen het begin van de tinnitus niet linken aan een bepaalde gebeurtenis. In veel opzichten lijken hun verhalen op die van patiënten die bij onze praktijk komen met gezichts-, kaak- of kiespijn die op een dag zonder duidelijke reden opkwam.

Het “ik weet niet waarom-verhaal” is de reden waarom erbij tinnitus verband kan zijn met een stoornis in de interpretatie van de hersenen. Om verschillende redenen kunnen de hersenen overweldigd raken door binnenkomende informatie die ze snel moeten verwerken en nauwkeurig moeten interpreteren. Als de hersenen hun werk niet efficiënt of nauwkeurig kunnen doen, kan pijn of tinnitus zonder bewijs van fysiek letsel of pathologie het gevolg zijn. Ook kunnen aanhoudende emotionele conflicten, verlies van controle over het dagelijks leven, chronische zorgen, slechte slaap en voortdurende medische stressoren redenen zijn waarom de hersenen interpretatiefouten kunnen maken.

Waarom tinnitus kan worden gekoppeld aan TMJ (het kaakgewricht)

Door meerdere structuren in en rond het kaakgewricht is er een mogelijk verband tussen hun tinnitus en TMJ. Dit is waarom:

Tijdens de menselijke groei en ontwikkeling ontwikkelen zich verschillende structuren van het oor en de kaak uit vergelijkbare embryonale weefsels. Als gevolg hiervan staat de buis van Eustachius, die helpt vocht af te voeren en de luchtdruk in de oren gelijk te maken, onder invloed van de Tensor Veli Palatini-spier. Deze spier ontvangt zijn zenuwvoorziening van dezelfde zenuw die het TMJ-gewricht en de kaakspieren bedient: de trigeminuszenuw.

Bovendien is het malleolusbot, dat trillingen van het trommelvlies naar het binnenoor overbrengt, met de kaak verbonden door een klein ligament. En de spanning over het trommelvlies wordt bepaald door de trekkracht van de tensor tympani-spier, die wordt geïnnerveerd door de nervus trigeminus. Als gevolg hiervan kunnen aanhoudende kaakproblemen zoals overmatige spierspanning, spasmen en ontstekingen verantwoordelijk zijn voor oorsymptomen, waaronder tinnitus.

5 vragen om tinnitus te beoordelen

Is uw tinnitus constant of verandert het?
Wordt het beter of erger wanneer u uw mond opent en sluit of uw kaak naar voren of naar  achteren beweegt?
Heeft kauwen invloed op uw tinnitus?
Verandert uw tinnitus wanneer u uw tanden op elkaar klemt?
Verandert het wanneer u uw hoofd beweegt?

Als de patiënt op twee of meer van de bovenstaande vragen ja antwoordt – en als ons onderzoek pijnlijke kaak- en nekspieren, pijnlijke TMJ-gewrichten en/of overgebouwde kaakspieren aan het licht brengt – zijn we er zeker van dat we hen kunnen informeren dat hun tinnitus mogelijk reageert op behandelingen die we kunnen geven.

Hoe TMJ-gerelateerde tinnitus wordt behandeld

De behandelingsopties die wij aanbevelen, weerspiegelen vaak hoe wij meer typische TMG-problemen behandelen. Ze zijn een of een combinatie van de volgende:
Bewustwording en vermindering van overmatig kaakgebruik overdag indien geïdentificeerd
Kaakoefeningen voor strekken en coördinatie
Kaak- en nekspiertherapieën
Adviseren van een opbeetplaat om bruxisme-activiteit aan te pakken (klemgedrag)

Uitstekende behandeling

Na een auto ongeluk lichamelijke klachten opgelopen.
Door een deskundige kijk op de klachten, een goed behandelplan en een luisterend oor worden de klachten steeds minder.
Onwijs fijne therapeuten binnen de praktijk!

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

    verbergen