Nekklachten

In Nederland ervaren veel mensen dagelijks nekklachten, een veelvoorkomend probleem dat invloed kan hebben op de kwaliteit van leven. Mensen van alle leeftijden en achtergronden kunnen nekklachten krijgen.

Fysiotherapie kan helpen om klachten te verlichten en in sommige gevallen zelfs helemaal te verhelpen.

Hoe kunnen nekklachten ontstaan?

Nekklachten komen zowel bij jongeren als ouderen veelvuldig voor. De klachten kunnen bijvoorbeeld ontstaan door een verkeerde werk- of slaaphouding, een ongeluk waarbij de nek een flinke klap heeft gemaakt, een nekhernia, of stress. Het zittende werk dat velen van ons tegenwoordig uitvoeren, draagt vaak bij aan de toename van nekklachten. Het langdurig aannemen van een verkeerde houding kan de spieren en gewrichten in de nek overbelasten, wat resulteert in pijn en ongemak.

Hoe kan je nekklachten herkennen?

Het herkennen van nekklachten kan variëren, maar veelvoorkomende symptomen zijn onder meer pijn in de nek, stijfheid, hoofdpijn en verminderde bewegingsvrijheid.

Het is essentieel om deze signalen serieus te nemen en indien nodig professionele hulp in te schakelen.

Nek Fysio Geulstraat

Welke soorten nekklachten bestaan er?

Over het algemeen worden de klachten verdeeld in specifieke en aspecifieke nekklachten, maar ook in chronische en acute klachten.

Aspecifieke klachten

Aspecifieke klachten, ook wel de normale (mechanische) nekklachten, komen het meeste voor. De nekpijn wordt in dit geval voornamelijk veroorzaakt door overbelasting of een verkeerde lichaamshouding. Hierdoor kunnen de nekspieren verkrampen.

De afvalstoffen in de spieren hopen zich op in het spierweefsel waardoor de nekspieren verstijven. Hierdoor kan ook spanningshoofdpijn ontstaan. Andere oorzaken van aspecifieke nekpijn klachten en zelfs een stijve nek kunnen zijn: stress, griep, kou op de nekspieren of een spierverrekking. Wij kunnen deze nekklachten zeer goed behandelen.

Whiplash

Nekpijn na een ongeluk, oftewel een whiplash, is meer dan alleen maar pijn in de nek. De klachten ontstaan vaak door een plotselinge beweging van het hoofd naar achteren en naar voren en kunnen vaak lang aanhouden.

Specifieke klachten

Specifieke nekklachten bestaan uit slijtage in de nek, degeneratie, een nekhernia of artrose. Deze klachten komen vaak voor bij oudere mensen.

Uw behandeling bij nekpijn

Blijf (voorzichtig) bewegen voor een goede doorbloeding, ook al heeft u klachten. Zo voorkomt u dat u een stijve nek krijgt. Draai uw schouders, trek uw schouders op en laat deze weer vallen en leg uw kin op uw borst en draai rondjes met uw nek. Uw spieren warm houden met kleding of spiergel kan ook een oplossing zijn voor uw stijve nek. Nekklachten gaan door het ‘natuurlijk herstel’ vaak vanzelf over. Als klachten terug blijven komen is het echter sterk aan te raden om hier snel wat aan te doen om zo chronische nekpijn te voorkomen.

Hoe kan fysiotherapie bijdragen aan de behandeling van nekklachten?

Onze fysiotherapeuten zijn al jaren gespecialiseerd in het behandelen en verhelpen van diverse soorten nekklachten. Uw therapeut zal tijdens de eerste afspraak (de intake) een onderzoek uitvoeren gericht op uw nek en de wervelkolom. Uw therapeut maakt voor u inzichtelijk waar uw nekklachten vandaan komen, zodat ook u begrijpt wat de oorzaak van uw klachten is. Vervolgens stelt u samen met de fysio een persoonlijk behandelplan op dat het beste bij u past.

De doelstelling van onze behandeling is het verminderen van de spierspanning, het reduceren van nekpijn en het vergroten van de kracht en stabiliteit in uw nek. De fysiotherapeut kan u gerichte nekoefeningen meegeven zodat u ook zelfstandig aan uw nekklacht kan werken voor een efficiënt herstel. We geven ook tips en advies voor uw lichaamshouding.

Reviews

Hoe ervaart men onze zorg?

“Zeer fijne praktijk”

"Zeer fijne praktijk waar je je meteen welkom voelt. Veel diverse deskundigheid en aanvulling op elkaar. Ze maken ook vaak plek voor je als je iets acuut hebt. Een prettig team en bij alle drie kun je goed terecht!"

-Een tevreden patient-

“Top therapeut”

"Nadat m’n vakantie de laatste dagen werd “verknald” door hevige onderrug pijn, contact opgenomen met Fysio Geulstraat. Ik kon de volgende ochtend direct komen. De pijn werd gelokaliseerd en werd behandeld naar volle tevredenheid. Goede afspraken gemaakt voor het geval dat de pijn weer de kop op zou steken! Top therapeut"

-Ruud Groenendal-

“Duidelijkheid en inzicht”

"Tijdens mijn behandeling kreeg ik duidelijkheid en inzicht, hierdoor kunnen we samen werken aan mijn probleem en is er snel resultaat."

-Anita van Daalen-

Fysio Geulstraat

Deze therapeuten staan voor je klaar

Johan

Timothy van der Swaluw

BIG: 39923474604

Madelon

Yemeeh Glim

BIG: 49923498504

Christel

Nienke Dokter

BIG: 19048866504

Wij helpen je graag verder

Ik wil graag mailen

Bel Fysio Geulstraat op 0223 - 785299