Duizeligheid

Duizeligheid is een sensatie waarbij je het gevoel hebt dat jijzelf of je omgeving draait, zwiert of beweegt, terwijl er eigenlijk geen echte beweging is.

Het kan gepaard gaan met lichtheid in het hoofd, het gevoel dat je gaat flauwvallen, wankelen, onbalans of instabiliteit. Duizeligheid is geen specifieke aandoening op zichzelf, maar eerder een symptoom van verschillende onderliggende oorzaken.

Wat zijn mogelijke oorzaken van duizeligheid?

Innerlijke oorproblemen

Het binnenoor speelt een cruciale rol bij het handhaven van het evenwicht. Problemen zoals vestibulaire neuritis, Menière’s ziekte of goedaardige paroxismale positieduizeligheid (BPPD) kunnen duizeligheid veroorzaken.

Bloeddrukproblemen

Lage bloeddruk (hypotensie) of plotselinge bloeddrukveranderingen kunnen duizeligheid veroorzaken.

Dehydratatie

Onvoldoende vochtinname kan duizeligheid veroorzaken.

Medicatie

Sommige medicijnen hebben duizeligheid als bijwerking.

Bloedarmoede

Een laag hemoglobinegehalte kan leiden tot duizeligheid.

Neurologische aandoeningen

Bepaalde aandoeningen van het zenuwstelsel kunnen duizeligheid veroorzaken.

Migraine

Sommige mensen ervaren duizeligheid als onderdeel van een migraineaanval.

Vormen van duizeligheid

Er bestaan verschillende vormen van duizeligheid; de meest voorkomende is de BPPD. Het evenwichtsorgaan bestaat uit 3 kanalen, waarin er bij BPPD gruis in deze kanalen komt, die het gevoel van duizeligheid veroorzaken.
Hierbij ontstaan er korte (30-60sec) momenten van (draai)duizeligheid bij bepaalde bewegingen met het hoofd of lichaam.
Het treedt vaak op bij opstaan uit en gaan liggen in bed, omdraaien in bed, omhoog kijken of bukken en soms ook bij snelle draaibewegingen van het hoofd.
Fysio Geulstraat

Hoe kan fysiotherapie helpen bij duizeligheid?

Deze duizeligheid kan vaak goed en snel behandeld worden door een (gespecialiseerde) fysiotherapeut. Duizeligheid kan verder veel verschillende oorzaken hebben naast BPPD. De gespecialiseerde fysiotherapeut zal middels vragen en onderzoek gaan kijken waar de klachten vandaan komen en hoe ze behandeld dienen te worden. Vaak is dit een combinatie van het functioneren van de nek, ogen, evenwichtsorgaan en balans.

Reviews

Hoe ervaart men onze zorg?

“Zeer fijne praktijk”

"Zeer fijne praktijk waar je je meteen welkom voelt. Veel diverse deskundigheid en aanvulling op elkaar. Ze maken ook vaak plek voor je als je iets acuut hebt. Een prettig team en bij alle drie kun je goed terecht!"

-Een tevreden patient-

“Top therapeut”

"Nadat m’n vakantie de laatste dagen werd “verknald” door hevige onderrug pijn, contact opgenomen met Fysio Geulstraat. Ik kon de volgende ochtend direct komen. De pijn werd gelokaliseerd en werd behandeld naar volle tevredenheid. Goede afspraken gemaakt voor het geval dat de pijn weer de kop op zou steken! Top therapeut"

-Ruud Groenendal-

“Duidelijkheid en inzicht”

"Tijdens mijn behandeling kreeg ik duidelijkheid en inzicht, hierdoor kunnen we samen werken aan mijn probleem en is er snel resultaat."

-Anita van Daalen-

Fysio Geulstraat

Deze therapeuten staan voor je klaar

Johan

Timothy van der Swaluw

BIG: 39923474604

Madelon

Yemeeh Glim

BIG: 49923498504

Christel

Nienke Dokter

BIG: 19048866504

Wij helpen je graag verder

Ik wil graag mailen

Bel Fysio Geulstraat op 0223 - 785299