Revalidatie na een CVA
Revalidatie na een CVA
Specialist in Fysiotherapie
Specialist in Fysiotherapie
Voor een CVA is opname en behandeling in het ziekenhuis vereist, afhankelijk van de ernst of comorbiditeiten wordt iemand daarna doorverwezen naar een revalidatiecentrum of mag weer naar huis.
Onafhankelijk van de ernst is het van belang om na een CVA zo snel mogelijk weer in beweging te komen en de verloren geraakte functies weer te oefenen.
Maar wat kan een geriatrie fysiotherapeut voor u betekenen, hoe ziet een behandeling eruit en hoe zit het met de kosten?
Middels een intake bestaande uit een gesprek en uitgebreid onderzoek met testen wordt gekeken waar de beperkingen zitten. Aan de hand daarvan zal bepaald worden waar het behandelplan zich op zal richten. Centraal hierin staat de hulpvraag van de cliënt. Die kan variëren van “ik wil weer kunnen lopen” tot “ik wil in staat zijn zelfstandig thuis te blijven wonen”.
Door te kijken wat er voor nodig is om de hulpvraag te behalen kan het behandelplan bepaald worden.
Uitgaande van de hulpvraag “ik wil weer kunnen lopen”
Een stuk uithoudingsvermogen is ook belangrijk. Doordat er vaak een periode van inactiviteit volgt op een CVA neemt deze af. Deze dient dus ook getraind te worden.
Verder bestaat een belangrijk deel van de behandeling uit uitleg. Na een CVA is niet meer alles vanzelfsprekend wat voor onbegrip kan zorgen. Ook ontstaat er vaak de vraag tot in hoeverre iets nog zal verbeteren. Door duidelijk geïnformeerd te worden over wat er gebeurd is en wat de gevolgen daarvan zijn kan een deel van het onbegrip verminderd worden.
Middels het consequent uitvoeren van de testen die bij het onderzoek aan bod kwamen wordt al dan niet verbetering inzichtelijk gemaakt waardoor er een uitspraak gedaan kan worden over de te verwachtte prognose.
Bovenstaand schetst een totaal beeld van de vormgeving van het behandelplan. Maar hoelang moet er nou precies getraind worden en wat is de toegevoegde waarde van een geriatrie fysiotherapeut?
Bij een CVA ontstaat er een beschadiging in de hersenen waardoor er functiestoornissen ontstaan van het beschadigde gebied. De hersenen zijn dé plek waar alle informatie van het lichaam samenkomt en wordt verwerkt. Lukt dat niet meer helemaal goed door een CVA geeft dat een breed scala aan problemen.
Maar het belangrijkste probleem wat centraal staat, binnenkomende informatie kan niet goed worden verwerkt en geïnterpreteerd waardoor dit moeite met bewegen kan opleveren. “Goed bewegen” gaat dus niet meer automatisch.
Door dit zo snel mogelijk wel weer te oefenen en te doen wordt er een optimale omgeving voor herstel gecreëerd. Bij dit stuk kan de gespecialiseerde hulp van een geriatrie fysiotherapeut u helpen.
Hoelang zo’n programma duurt varieert van 6 weken, 3 maanden tot 6-12 maanden. Dit is afhankelijk van de ernst van het CVA en uw persoonlijke doelen.
In overleg met uw fysio kan hier op voorhand wel een verwachting worden uitgesproken.
Een CVA is een chronische indicatie voor fysiotherapie. Dit houdt in dat de eerste 20 behandelingen uit uw aanvullende verzekering komen, of voor eigen rekening, en vanaf de 21ste behandeling wordt alles vergoed vanuit uw basisverzekering.
Een CVA is een complexe aandoening waar veel bij komt kijken en die bij iedereen anders is. Per cliënt zullen de accenten van de behandeling dus anders liggen en zullen er één of meerdere andere hulpverleners betrokken zijn.
Heeft u vragen naar aanleiding hiervan? Neem dan gerust contact op.