Wat is polyneuropathie en wat kan ik ermee doen?

datum
februari 2024
leestijd
5 minuten

Wat is poly neuropathie en wat kan ik ermee doen?

datum
februari 2024
leestijd
5 minuten
polyneuropathie
Timothy van der Swaluw
Specialist in Fysiotherapie

Timothy van der Swaluw
Specialist in Fysiotherapie
Wat is polyneuropathie? Heel simpel gezegd is polyneuropathie is aandoening waarbij de uiteinden van de zenuwen beschadigd zijn geraakt. Dit zie je vaak voorkomen in de handen of voeten maar kan ook hoger in het lichaam zitten.

De zenuwen voorzien het lichaam van gevoel en zorgen dat de spieren in het lichaam hun functie uit kunnen voeren.

Treedt er een beschadiging op in de zenuwen kan er dus een verstoring ontstaan in het gevoel en in de functie van de spieren.

Het ontstaan polyneuropathie verschilt per persoon. Grofweg kan er onderscheid gemaakt worden een paar soorten. De eerste is idiopathische polyneuropathie, dat is een mooi woord waarmee bedoeld wordt dat er geen direct aanwijsbare oorzaak is voor de polyneuropathie.

Diabetische polyneuropathie is ook een bekende vorm, hierbij raken de zenuwuiteinde beschadigd ten gevolge van de verhoogde bloedsuiker. Tot slot is een andere veel voorkomende vorm van polyneuropathie, chemotherapie geïnduceerde perifere neuropathie. Ten gevolge van de chemotherapie zijn de zenuwuiteinde beschadigd geraakt.

De fysiotherapeutisch behandeling verschilt nauwelijks per soort. Alleen bij Diabetes Mellitus is een gezonde leefstijl extra van belang!

Gevoelsstoornissen uiten zich vooral door verminderd gevoel in de voeten (of handen), vaak wordt dit omschreven als een dof gevoel of het gevoel op watten te lopen. Maar het kan zich ook uiten in de vorm van pijn, dit is vaak een brandende pijn. Wat tot slot ook vaak wordt aangegeven is last van tintelingen.

Voor alle voren van gevoel is een bepaald soort zenuw, afhankelijk van welke soort zenuw is aangedaan ontstaat er een stoornis op dat gebied.

De verstoring in de functie van de spieren ontstaat doordat de spieren minder signalen ontvangen van de zenuwen waardoor deze meer moeite hebben te functioneren. Dit uit zich voornamelijk in krachttekort. In de voeten is dat merkbaar door meer moeite om de voeten op te tillen waardoor er wat gesloft gaat worden. Ook wordt de kracht van de kleine voetspieren minder waardoor hier snel een vermoeid gevoel ontstaat.

Door de combinatie van minder gevoel in de voeten en meer moeite met lopen afgenomen kracht, gebeurt het vaak dat er minder bewogen wordt. Dit heeft weer tot gevolg dat de kracht, en ook het uithoudingsvermogen nog verder afneemt. Hierdoor ontstaat er vaak een negatieve spiraal van minder bewegen, naar minder kracht, naar nog verdere afname van beide.

Dit kan leiden tot een verhoogd risico op vallen en meer onzekerheid bij het lopen.

Wat kan een fysiotherapeut u bieden?

Aan de beschadiging van de zenuw kan helaas weinig meer gedaan worden. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen waar nog wel aan gedaan worden. Fysiotherapie kan hierbij helpen. Zo kan middels een gezonde leefstijl verdere achteruitgang van de zenuwen deel vertraagd worden, vooral bij diabetes valt hier veel winst te behalen.

Ook kan er met de kracht nog veel gedaan worden, middels een rustig opgebouwd krachttrainingsprogramma kan de verloren gegane kracht weer herwonnen worden.

Aan wat voor oefeningen moet u dan denken. Dit soort krachtoefeningen kunnen heel simpel zijn, opstaan en zitten zonder gebruik te maken van de handen. Op en af stappen op de trap. Op de tenen staan. Uitval passen, of in zit je benen om en om strekken.

De intensiteit en welke oefeningen verschilt per persoon, het hangt af van de belastbaarheid van de persoon en van eventuele andere aandoeningen.
Door de kracht rustig op te bouwen zult u merken dat het lopen weer makkelijker gaat en u weer meer plezier zult krijgen in bewegen.

Ook is een belangrijk onderdeel van de behandeling uitleg van uw klachten. Weten waar de klachten vandaan komen en ze kunnen verklaren kan veel rust geven.

Een ander element wat in de behandeling aan bod komt is ontspanning vinden in de voet. Door ontspannende oefeningen zal de spanning in de kleine voetspieren afnemen waardoor er minder druk is op de zenuwen, hierdoor ervaart u minder pijn.

Hierboven zijn een aantal opties genoemd die bij de behandeling aan bod kunnen komen. Belangrijk is wel dat ieder persoon verschillend is en een andere behandeling behoefd. Vanuit onze achtergrond als geriatrie fysiotherapeut zijn wij gespecialiseerd in de oorzaak van uw klacht te achterhalen om zodoende in overleg met u een gericht behandelplan op te stellen.

Uitstekende behandeling

Na een auto ongeluk lichamelijke klachten opgelopen.
Door een deskundige kijk op de klachten, een goed behandelplan en een luisterend oor worden de klachten steeds minder.
Onwijs fijne therapeuten binnen de praktijk!

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

    verbergen