Duizeligheid
Duizeligheid is een sensatie waarbij je het gevoel hebt dat jijzelf of je omgeving draait, zwiert of beweegt, terwijl er eigenlijk geen echte beweging is.
Het kan gepaard gaan met lichtheid in het hoofd, het gevoel dat je gaat flauwvallen, wankelen, onbalans of instabiliteit. Duizeligheid is geen specifieke aandoening op zichzelf, maar eerder een symptoom van verschillende onderliggende oorzaken.
Wat zijn mogelijke oorzaken van duizeligheid?
Innerlijke oorproblemen
Het binnenoor speelt een cruciale rol bij het handhaven van het evenwicht. Problemen zoals vestibulaire neuritis, Menière’s ziekte of goedaardige paroxismale positieduizeligheid (BPPD) kunnen duizeligheid veroorzaken.
Bloeddrukproblemen
Lage bloeddruk (hypotensie) of plotselinge bloeddrukveranderingen kunnen duizeligheid veroorzaken.
Dehydratatie
Onvoldoende vochtinname kan duizeligheid veroorzaken.
Medicatie
Sommige medicijnen hebben duizeligheid als bijwerking.
Bloedarmoede
Een laag hemoglobinegehalte kan leiden tot duizeligheid.
Neurologische aandoeningen
Bepaalde aandoeningen van het zenuwstelsel kunnen duizeligheid veroorzaken.
Migraine
Sommige mensen ervaren duizeligheid als onderdeel van een migraineaanval.
Vormen van duizeligheid
Hierbij ontstaan er korte (30-60sec) momenten van (draai)duizeligheid bij bepaalde bewegingen met het hoofd of lichaam.
Het treedt vaak op bij opstaan uit en gaan liggen in bed, omdraaien in bed, omhoog kijken of bukken en soms ook bij snelle draaibewegingen van het hoofd.
Hoe kan fysiotherapie helpen bij duizeligheid?
Deze duizeligheid kan vaak goed en snel behandeld worden door een (gespecialiseerde) fysiotherapeut. Duizeligheid kan verder veel verschillende oorzaken hebben naast BPPD. De gespecialiseerde fysiotherapeut zal middels vragen en onderzoek gaan kijken waar de klachten vandaan komen en hoe ze behandeld dienen te worden. Vaak is dit een combinatie van het functioneren van de nek, ogen, evenwichtsorgaan en balans.