Fysiotherapie bij chronische pijn
Fysiotherapie bij chronische pijn is een gerichte behandelingsvorm die zich richt op het verminderen van pijn en het verbeteren van de kwaliteit van leven van individuen die langdurig met pijnklachten kampen. Denk aan lage rugpijn, hoge rugpijn en pijn in middenrug zonder duidelijke oorzaak zoals bij artrose, na een hernia of rugoperatie of nadat je door je rug bent gegaan. Het is een holistische benadering waarbij fysiotherapeuten gebruikmaken van verschillende technieken en oefeningen om de fysieke functies te optimaliseren en de algehele gezondheid te bevorderen.
Wanneer spreken we van chronische pijn
Pijn kunnen we grofweg in 2 soorten onderscheiden.
Acute pijn
Dit is pijn die je direct na een ongeval, zoals bij een verzwikte enkel, ontstaat. Ook pijn na een operatie wordt acute pijn genoemd.
Aanhoudende langdurige klachten (langer dan 3 maanden)
Je lijf kan zo gewend zijn aan pijn dat het zenuwstelsel pijnsignalen blijft geven. Ook als de oorzaak soms al weg is. Dit is chronische pijn. Juist bij chronische pijn, als de klachten lang bestaan, kunnen er allerlei vervelende gevolgen optreden. Die kunnen er dan weer voor zorgen dat de pijn erger wordt. Veel pijnpatiënten voelen zich niet gehoord en/of begrepen en er liggen verschillende vicieuze cirkels op de loer waarin mensen verstrikt kunnen raken. Door de langdurige pijnklachten raak je de regie over je eigen leven kwijt.
Verschillende aandoeningen
Chronische pijn kan zich manifesteren in verschillende aandoeningen, waaronder maar niet beperkt tot fibromyalgie, Complex Regionaal Pijn Syndroom (Dystrofie), reumatische aandoeningen, rugpijn, en Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK). Fysiotherapie biedt een veelzijdige aanpak om met deze diverse aandoeningen om te gaan en de specifieke behoeften van de patiënt aan te pakken.
Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK)
Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK) verwijst naar aanhoudende lichamelijke klachten zonder duidelijke medische oorzaak.
Deze symptomen kunnen pijn, vermoeidheid en andere fysieke ongemakken omvatten. De behandeling richt zich vaak op het beheersen van symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven.
Complex Regionaal Pijn Syndroom (Dystrofie)
Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS), ook bekend als dystrofie, is een chronische pijnstoornis die optreedt na letsel of trauma.
Het manifesteert zich met intense, langdurige pijn, veranderingen in huidskleur en temperatuur, en abnormale groei van nagels en haren op het getroffen gebied.
Reumatische aandoeningen
Reuma, ook bekend als reumatoïde artritis, is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem gezonde gewrichten aanvalt, wat leidt tot ontstekingen, pijn en zwelling.
Het kan ook andere organen beïnvloeden. Vroegtijdige diagnose en behandeling zijn essentieel voor het beheersen van de symptomen.
Fibromyalgie
Fibromyalgie is een chronische aandoening gekenmerkt door wijdverspreide pijn, vermoeidheid en gevoeligheid in spieren, pezen en gewrichten.
Het veroorzaakt ook slaapproblemen en kan leiden tot cognitieve moeilijkheden. De precieze oorzaak is onbekend, en behandeling richt zich op symptoombestrijding en verbetering van levenskwaliteit.
Rugpijn
Chronische rugpijn is aanhoudende pijn in de rug die langer dan drie maanden aanhoudt. Het kan verschillende oorzaken hebben, zoals spier- of gewrichtsproblemen, hernia’s of degeneratieve aandoeningen.
Diagnose en behandeling variëren afhankelijk van de specifieke oorzaak en symptomen.
Nek- en hoofdpijn
Nekpijn
Denk aan nekpijnen als een stijve nek, zere nek en andere nekklachten. Ook aanhoudende pijnklachten naar aanleiding van een whiplash.
Hoofdpijn
Denk aan pijn achter de ogen of een bandgevoel om je hoofd.
Arm- en beenklachten
Armklachten
Denk aan zeurende pijn in een deel van je arm of je hele arm en schouder. Vaak voelt je arm ook moe en zwaar aan.
Beenklachten
Denk aan zeurende of stekende pijn in een deel van je been of van je hele been. Je been kan zwaar en vermoeid aanvoelen en je kan het gevoel hebben er te weinig kracht in te hebben. Zoals bij zenuwpijn, pijn in knieën, neuropathische pijn en andere pijn in benen.
Ziekte van Bechterew & artritis psoriatica
Ziekte van Bechterew
De ziekte van Bechterew is een chronische ontstekingsziekte die voornamelijk de wervelkolom aantast, resulterend in pijn, stijfheid en uiteindelijk het fusioneren van de wervels.
Artritis psoriatica
Artritis psoriatica is een vorm van ontstekingsartritis die optreedt bij mensen met de huidaandoening psoriasis, waarbij gewrichtsontstekingen en psoriatische huidlaesies samen voorkomen.
Voor wie is fysiotherapie bij chronische pijn?
Hoe kan fysiotherapie bij chronische pijn mensen helpen?
Deze vorm van fysiotherapie kan mensen met chronische pijn inzicht geven op hun bewegingspatronen, gedachtes over hun klachten en het aanbieden van educatie over pijnmanagement. Fysiotherapeuten streven ernaar om samen met de patiënt realistische doelen te stellen en een persoonlijk behandelplan op te stellen om de fysieke functies te herstellen en de algehele levenskwaliteit te verbeteren. Vaak wordt de therapie in combinatie met Ergotherapie en Oefentherapie gegeven.
Bij welke klachten kan fysiotherapie bij chronische pijn helpen?
Fysiotherapie bij chronische pijn kan effectief zijn bij een scala aan klachten, waaronder maar niet beperkt tot spier- en gewrichtspijn, vermoeidheid, stijfheid, en beperkte mobiliteit. Door middel van aangepaste oefenprogramma’s en individuele begeleiding kunnen fysiotherapeuten patiënten helpen bij het omgaan met en verminderen van deze klachten, waardoor zij een actiever en comfortabeler leven kunnen leiden.
Werkwijze Fysio Geulstraat
De eerste afspraak
Bij de eerste afspraak wil de fysiotherapeut precies weten wat je lichamelijke klachten zijn. Zo kan hij vaststellen of je gebaat bent bij fysiotherapie of eerst naar je huisarts moet.
Onderzoek
Als duidelijk is dat fysiotherapie je kan helpen, ga je samen met je fysio op zoek naar de mogelijke oorzaken van je klachten. Hij wil ook weten wat je persoonlijke doelen zijn. Wat hoop je met de behandeling te bereiken? Wat wil je (weer) kunnen? De fysiotherapeut onderzoekt ook het lichaamsdeel waar je last van hebt, en kijkt welke invloed je klacht of aandoening heeft op je houding en de manier waarop je je lichaam beweegt.
Behandeling
Als de fysiotherapeut een diagnose heeft gesteld, bespreekt hij met jou het behandelplan. De fysiotherapeutische behandeling past bij jouw persoonlijke situatie en is gericht op het doel dat jij wilt bereiken.