Claudicatio
Intermittens
In Nederland hebben veel mensen te maken met claudicatio intermittens, een aandoening die vaak wordt onderschat. Het treft ongeveer 5 tot 10 procent van de mensen boven de 60 jaar. Deze aandoening, ook wel bekend als etalagebenen, kan ernstige gevolgen hebben voor de mobiliteit en kwaliteit van leven van degenen die eraan lijden.
Hoe kan claudicatio intermittens ontstaan?
Claudicatio intermittens ontstaat als gevolg van vernauwde bloedvaten in de benen, meestal als gevolg van slagaderverkalking. Hierdoor krijgen de spieren in de benen onvoldoende zuurstof tijdens inspanning, wat resulteert in pijn en krampen. Risicofactoren voor het ontwikkelen van deze aandoening zijn onder andere roken, diabetes, hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte.
Hoe kan je claudicatio intermittens herkennen?
Deze klachten treden meestal op na een bepaalde afstand en verdwijnen na enige rust. Een tijdige diagnose is cruciaal om verdere complicaties te voorkomen.
Hoe kan fysiotherapie bijdragen aan de behandeling van claudicatio intermittens?
Fysiotherapie speelt een essentiële rol in het verminderen en verhelpen van claudicatio intermittens.
Een fysiotherapeut kan een gepersonaliseerd oefenprogramma ontwikkelen dat gericht is op het verbeteren van de loopafstand en het verminderen van klachten. Daarnaast biedt de fysiotherapeut begeleiding bij het aanpassen van levensstijl en het stimuleren van regelmatige lichaamsbeweging.
Aangesloten bij Chronisch Zorgnet
Om u nog betere zorg te bieden bij Claudicatio Intermittens klachten zijn wij aangesloten bij Chronisch Zorgnet. Chronisch ZorgNet is het landelijk netwerk van zorgverleners dat gespecialiseerd is in de behandeling van patiënten met niet-overdraagbare chronische aandoeningen zoals Etalege benen.