Geriatrie fysiotherapie
Geriatrie fysiotherapie is een gespecialiseerd vakgebied binnen de fysiotherapie dat zich richt op de zorg en behandeling van ouderen. Deze vorm van fysiotherapie is specifiek ontworpen om de unieke behoeften en uitdagingen van oudere volwassenen aan te pakken, met als doel hun kwaliteit van leven te verbeteren en hun functionele onafhankelijkheid te behouden of te herstellen.
Voor wie is geriatrie fysiotherapie?
Geriatrie fysiotherapie is bedoeld voor oudere volwassenen, meestal van 65 jaar en ouder, die te maken hebben met de fysieke gevolgen van veroudering, chronische aandoeningen, verwondingen of chirurgische ingrepen. Het kan ook nuttig zijn voor mensen die te maken hebben met mobiliteitsproblemen, balansproblemen, spierzwakte, pijn en andere gezondheidsproblemen die de dagelijkse activiteiten belemmeren.
Hoe kan geriatrie fysiotherapie helpen?
Deze vorm van fysiotherapie kan mensen helpen door hen te ondersteunen bij het herwinnen van verloren mobiliteit, spierkracht en balans. Fysiotherapeuten gespecialiseerd in geriatrie ontwikkelen individuele behandelplannen die rekening houden met de specifieke behoeften en doelen van de patiënt.
Ze gebruiken oefeningen, mobilisatietechnieken en andere therapeutische interventies om de functie en zelfredzaamheid van ouderen te verbeteren. Geriatrie fysiotherapie richt zich ook op het voorkomen van verdere achteruitgang en het minimaliseren van het risico op vallen.
Bij welke klachten geriatrie fysiotherapie?
Geriatrie fysiotherapie kan effectief zijn bij het behandelen van een breed scala van aandoeningen en problemen bij ouderen, waaronder:
- Mobiliteitsproblemen na een beroerte
- Heup- en knieprotheses
- Artritis
- De ziekte van Parkinson
- Osteoporose
- Evenwichtsstoornissen en meer
Door het optimaliseren van de fysieke gezondheid en het bevorderen van een actieve levensstijl, draagt geriatrie fysiotherapie bij aan een betere levenskwaliteit en zelfstandigheid voor ouderen.
Werkwijze fysiotherapie Geulstraat
De eerste afspraak
Bij de eerste afspraak wil de fysiotherapeut precies weten wat je lichamelijke klachten zijn. Zo kan hij vaststellen of je gebaat bent bij fysiotherapie of eerst naar je huisarts moet.
Onderzoek
Als duidelijk is dat fysiotherapie je kan helpen, ga je samen met je fysio op zoek naar de mogelijke oorzaken van je klachten. Hij wil ook weten wat je persoonlijke doelen zijn. Wat hoop je met de behandeling te bereiken? Wat wil je (weer) kunnen? De fysiotherapeut onderzoekt ook het lichaamsdeel waar je last van hebt, en kijkt welke invloed je klacht of aandoening heeft op je houding en de manier waarop je je lichaam beweegt.
Behandeling
Als de fysiotherapeut een diagnose heeft gesteld, bespreekt hij met jou het behandelplan. De fysiotherapeutische behandeling past bij jouw persoonlijke situatie en is gericht op het doel dat jij wilt bereiken.