Houdingsklachten

In Nederland kampen veel kinderen met lichamelijke klachten als gevolg van een verkeerde houding. De toename van sedentair gedrag (overwegend zitten en weinig lichamelijke activiteit) en het gebruik van digitale apparaten, draagt bij aan deze problematiek. Deze klachten kunnen variëren van rug- en nekpijn tot problemen met de spierontwikkeling en gewrichts flexibiliteit.

Wat zijn de kenmerken van houdingsklachten?

Houdingsklachten bij kinderen zijn veelal het resultaat van een onevenwichtige lichaamshouding, waarbij bepaalde spiergroepen overbelast raken en andere juist verzwakt zijn. Het herkennen van deze klachten is essentieel om tijdig in te grijpen. Signalen van lichamelijke ongemakken kunnen zich manifesteren als moeite met rechtop zitten, asymmetrische houdingen, of opmerkingen over pijn in de rug of nek.

Wat is de oorzaak van houdingsklachten?

Sedentaire levensstijl
Een van de belangrijkste oorzaken is een sedentaire levensstijl, waarbij kinderen veel tijd doorbrengen met zitten, bijvoorbeeld tijdens school, huiswerk maken of het gebruik van elektronische apparaten. Dit kan leiden tot zwakke spieren en een slechte lichaamshouding.

Onvoldoende lichaamsbeweging
Kinderen die niet voldoende lichaamsbeweging krijgen, hebben een hoger risico op houdingsproblemen. Regelmatige fysieke activiteit is essentieel voor de ontwikkeling van sterke spieren en een gezonde lichaamshouding.

Genetische factoren
Sommige kinderen kunnen aanleg hebben voor bepaalde houdingsproblemen als gevolg van genetische factoren. Een afwijkende lichaamsbouw of erfelijke aandoeningen kunnen invloed hebben op de ontwikkeling van een gezonde lichaamshouding.

Ergonomie
Slechte ergonomie, zowel op school als thuis, kan ook bijdragen aan houdingsklachten. Onjuiste stoel- en tafelhoogtes of het dragen van te zware schooltassen kunnen de houding van een kind negatief beïnvloeden.

Groeiperiodes
Tijdens groeiperiodes kunnen kinderen tijdelijke houdingsklachten ervaren. Snelle groei kan leiden tot een tijdelijke onbalans in spierkracht en flexibiliteit, wat houdingsproblemen kan veroorzaken.

Het is belangrijk om de specifieke oorzaken van de houdingsklachten bij een individueel kind te identificeren, omdat dit de basis vormt voor een gerichte aanpak en behandeling door bijvoorbeeld een fysiotherapeut. Een gezonde mix van lichaamsbeweging, aandacht voor ergonomie en bewustwording van een goede houding kan helpen om houdingsklachten bij kinderen te verminderen en te voorkomen.

Hoe kan fysiotherapie bijdragen bij het verminderen of verhelpen van houdingsklachten?

Fysiotherapie biedt een effectieve benadering om lichamelijke klachten bij kinderen door een verkeerde houding aan te pakken. Een ervaren fysiotherapeut kan een uitgebreide evaluatie uitvoeren om de specifieke oorzaken van de houdingsproblemen te identificeren. Vervolgens zal de behandeling gericht zijn op het versterken van spieren, het bevorderen van flexibiliteit en het aanleren van gezonde houdingsgewoonten. Door middel van oefeningen en begeleiding helpt de fysiotherapeut het kind om een optimale lichaamshouding te ontwikkelen en zo de lichamelijke klachten te verminderen of te voorkomen.

Het is van belang dat ouders en leerkrachten actief betrokken zijn bij het behandelproces, zodat de geleerde principes van een goede houding geïntegreerd kunnen worden in het dagelijks leven van het kind.

Houdingklachten Fysio Geulstraat

Reviews

Hoe ervaart men onze zorg?

“Zeer fijne praktijk”

"Zeer fijne praktijk waar je je meteen welkom voelt. Veel diverse deskundigheid en aanvulling op elkaar. Ze maken ook vaak plek voor je als je iets acuut hebt. Een prettig team en bij alle drie kun je goed terecht!"

-Een tevreden patient-

“Top therapeut”

"Nadat m’n vakantie de laatste dagen werd “verknald” door hevige onderrug pijn, contact opgenomen met Fysio Geulstraat. Ik kon de volgende ochtend direct komen. De pijn werd gelokaliseerd en werd behandeld naar volle tevredenheid. Goede afspraken gemaakt voor het geval dat de pijn weer de kop op zou steken! Top therapeut"

-Ruud Groenendal-

“Duidelijkheid en inzicht”

"Tijdens mijn behandeling kreeg ik duidelijkheid en inzicht, hierdoor kunnen we samen werken aan mijn probleem en is er snel resultaat."

-Anita van Daalen-

Fysio Geulstraat

Deze therapeuten staan voor je klaar

Johan

Timothy van der Swaluw

BIG: 39923474604

Madelon

Yemeeh Glim

BIG: 49923498504

Christel

Nienke Dokter

BIG: 19048866504

Wij helpen je graag verder

Ik wil graag mailen

Bel Fysio Geulstraat op 0223 - 785299