Manuele therapie
Manuele fysiotherapie is een gespecialiseerde tak binnen de fysiotherapie. Manuele therapie richt zich op aandoeningen die het spier- en skeletsysteem van het menselijk lichaam aantasten.
Voorbeelden zijn rugpijn, nekpijn, artritis en scoliose. Manuele therapie bekend om zijn handmatige benadering, waarbij de therapeut zijn of haar handen gebruikt om gewrichten te corrigeren waardoor zenuwen en spieren meer bewegingsvrijheid krijgen, waardoor pijn vermindert.
Voor wie is manuele therapie
Manuele therapie is in het bijzonder geschikt voor mensen met lichamelijke klachten die hun bewegingsvrijheid beperken. Het kan een uitkomst bieden voor individuen met acute of chronische pijn in gewrichten, spieren of het zenuwstelsel. Daarnaast kan manuele therapie helpen bij het verbeteren van de lichaamshouding en het verminderen van spanning in de spieren.
Hoe kan manuele therapie helpen?
Een van de belangrijkste manieren waarop manuele therapie mensen kan helpen, is door het herstellen van de normale beweging en functie van het lichaam.
Door gerichte manipulaties en mobilisaties van de gewrichten, gecombineerd met specifieke oefeningen, kunnen patiënten verlichting van pijn en een toegenomen mobiliteit en flexibiliteit ervaren.
Daarnaast kan manuele therapie ook de doorbloeding verbeteren, wat het herstelproces kan versnellen.
Bij welke klachten kan manuele therapie helpen?
Manuele therapie kan een effectieve behandeling zijn voor een breed scala aan klachten. Het is met name nuttig voor mensen met:
- Rug- en nekpijn
- Hoofdpijn
- Gewrichtsproblemen zoals schouder- of knieklachten
- Sportgerelateerde blessures
Ook bij klachten die voortkomen uit een verkeerde lichaamshouding of overbelasting, kan manuele therapie aanzienlijke verlichting bieden en de algehele kwaliteit van leven verbeteren. Het is belangrijk om samen te werken met een gecertificeerde manueel therapeut om de juiste diagnose en behandeling te ontvangen, afgestemd op individuele behoeften..
Werkwijze fysiotherapie Geulstraat
De eerste afspraak
Bij de eerste afspraak wil de fysiotherapeut precies weten wat je lichamelijke klachten zijn. Zo kan hij vaststellen of je gebaat bent bij fysiotherapie of eerst naar je huisarts moet.
Onderzoek
Als duidelijk is dat fysiotherapie je kan helpen, ga je samen met je fysio op zoek naar de mogelijke oorzaken van je klachten. Hij wil ook weten wat je persoonlijke doelen zijn. Wat hoop je met de behandeling te bereiken? Wat wil je (weer) kunnen? De fysiotherapeut onderzoekt ook het lichaamsdeel waar je last van hebt, en kijkt welke invloed je klacht of aandoening heeft op je houding en de manier waarop je je lichaam beweegt.
Behandeling
Als de fysiotherapeut een diagnose heeft gesteld, bespreekt hij met jou het behandelplan. De fysiotherapeutische behandeling past bij jouw persoonlijke situatie en is gericht op het doel dat jij wilt bereiken.